MISLYKKET: «Loven har muligens økt omsetningen på sexmarkedet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix
MISLYKKET: «Loven har muligens økt omsetningen på sexmarkedet», skriver artikkelforfatteren. Foto: Thomas Bjørnflaten/ScanpixVis mer

Sexkjøpslovens absurditet

Takk, Hoksrud.

TV2s avsløring av Frp-politiker Bård Hoksruds seksuelle sidesprang på et bordell i Riga, er tragisk nok for ham selv. Ikke minst med hensyn til de konsekvenser dette får for ham både privat og politisk. Likevel er det, nær sagt, grunn til å takke ham for at han indirekte avslører sexkjøpslovens absurditet.

Når en stortingsrepresentant som har deltatt i behandlingen av loven, selv om han var mot den, heller ikke klarer å følge dens instruks, sier det noe om lovens relevans til virkeligheten.

Et av de viktigste argumentene fra oss som i sin tid var mot forbudet, og som en firetusenårig prostitusjonshistorie gjennomgående viser, er at kjøp og salg av sex foregår uansett om det er lovlig eller ikke.

Du kan ikke forby folk å ha et seksualliv. Så lenge seksualiteten består, så lenge menn som oftest er mer promiskuøse enn kvinner, og ikke minst så lenge det finnes et seksuelt underskudd, vil noen tilby seksuelle tjenester og noen tilegne seg dem.

Alle, absolutt alle som var berørt av forbudet, kunder, som prostituerte i aktiv jobb, var mot loven. Kundene fordi de ble kriminaliserte, jentene fordi de sa at det kom til å bli mye verre for dem om det hele gikk i skjul. Nåværende leder av Venstre, Trine Skei Grande, fortalte meg i en samtale om hvordan de prostituerte nær sagt ba på sine knær om at loven ikke skulle bli vedtatt.

Og hva skjedde? Alt så langt, blant annet en undersøkelse i Bergen, tyder på at det har blitt som de prostituerte sa. Volden har økt. Prisene er presset ned. Jentene møter en hardere virkelighet enn noensinne. Hallikene herjer som aldri før.

KRITISK:  Artikkelforfatter og regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen kaller sexkjøpsloven absurd. Arkivfoto: Gorm K. Gaare
KRITISK: Artikkelforfatter og regissør Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen kaller sexkjøpsloven absurd. Arkivfoto: Gorm K. Gaare Vis mer

Hovedbegrunnelsen for sexkjøpsforbudet var å begrense menneskehandel og hallikvirksomhet, to aktiviteter som var strengt forbudt allerede før loven ble vedtatt.

Er det noen ved sine fulle fem som mener det nå er blitt mindre hallikvirksomhet i for eksempel Oslo? Da bør de ta seg en tur kveldstid bak Stortinget og ned kvartalene mot Jernbanetorget. Jeg tror jeg faktisk aldri har sett så mange prostituerte i byen før.

Når vi samtidig vet at mye av sexhandelen nå formidles via nettet og i skjul, er indisiene for at sexkjøpsloven er en total fiasko mer enn tydelig til stede. Vi har fått en lov som muligens har økt omsetningen på sexmarkedet.

Filosofer og politikere kan snakke så mye de vil om godhet og signaleffekt, men loven har skapt stor lidelse for mennesker som allerede er helt nede.

Du kan ikke løse et komplisert sosialt problem, som samtidig også omfatter seksualitetens egenartete og harde etikk, ved i praksis å feie det hele under teppet.

I all elendigheten får vi takke Hoksrud for at han har vist oss lovens totale meningsløshet.