Sexkomikk i terrorens tid

NEW YORK (Dagbladet): «Gud velsigne Amerika» står det på store bannere utenfor Royal Theatre på Broadway, hvor John Leguizamo mutters alene morer folk med sex i terrorens tid.

Det er tydeligvis ikke pålagt å le av terror i New York. Det holder å le av seg selv, andre og ikke minst av livet selv slik det var før 11. september og slik det er etter 11. september.

  • De store røde bannerne med «God Bless America» vaier i vinden. Og det er med frykt for amerikansk sentimentalisme og patriotisme vi benker oss for å se den lille energibunten av en puertorikaner bære tittelen «Sexaholic - A Love Story» helt alene en lørdag formiddag på Manhattan.
  • Vel vitende om at man hjemme i Norge debatterer humor om terror så sofaene i verdens tryggeste verdenshjørne slites ned, er det befriende å se newyorkerne vende tilbake til den rå byhumoren mens det fremdeles ryker fra ruinh augen av World Trade Center. I salen sitter hvermannsen fra Queens og the Bronx, noen grånende kulturradikalere og en og annen sjelden turist. Spanskspråklige Leguizamo har trukket et helt spesielt publikum til Broadway. Det er svarte og såkalte latinos fra det alminnelige New York som kan le etter at bydelene deres har vært gjennomtrukket av sorg i tre måneder.
  • I avisene står det hver dag om nye begravelser av brannmenn eller vanlige arbeidsfolk som forsvant i massegrava under de 110 meter høye bygningene på sørspissen av Manhattan. Folk gråter og gråter. Gatene er preget av turistmangel og mindre kjøpelyst. Men på Royal Theatre fylles salen hver dag, i helgene to ganger daglig, med folk som vil leve videre.

- Eventyr som begynner med «det var en gang» er for hvite, erter Leguizamo og fortsetter:

- For oss begynner alle eventyr m ed «du kommer ikke til å tro på denne møkka, din kødd» (you won't believe this shit, motherfucker).

  • Og så kommer historien om Johns liv med penis som kompassnåla mot lykken. Og det er ikke øl, fitte og hornmusikk denne rutinerte underholderen byr på. Det er den latinske hjerterytme, som han kaller det, som utspiller seg foran oss med hoftebevegelser som er like presise som replikkene.
  • Og det handler om seksualdriften som gir oss livets gleder og sorger. Som aldri vil forandre seg uansett krig og terror. Med salen i sin hule hånd beskriver Leguizamo tåredryppende hvordan han holder sin nyfødte datter i armene, men gir oss i neste sekund den befriende latteren ved å si om dett e lille nye livet: Uansett hva jeg gjør, kommer jeg til å surre det til for deg. (Whatever I'll do, I'll fuck you up.)