Sexleketøy betaler kunsten

Penger fra salg av sexleketøy har skaffet Jack Helgesen en av Norges største private samtidskunstsamlinger.

I sommer stiller Jack Helgesen (37) fra Vålerenga i Oslo ut deler av sin samling ut på Museet for samtidskunst. Den private samlingen blir betalt av pengene han tjener på salg av sexutstyr.

- Jeg driver en fetisjbutikk, sier Helgesen, som ikke vil si mer om sammenhengen mellom sin bransje og sine kunstverk. Fra i dag stilles flere av dem ut på Museet for samtidskunst.

På museumsveggen henger hans bilde av Andres Serrano, «Rape of the Sabine Women», hvor en skulptur er senket ned i en beholder fylt med blod og urin.

Stolt

Helgesens suksessbutikk selger blant annet utstyr innen gummi, PVC, gassmasker og annet sexleketøy. Storparten av hans inntekt fra sexforretningen går til nye kunstverk, som for eksempel Paul McCarthys «Alpine Man». Jack Helgesen er spesielt stolt av det kjøpet.

- Den brukte jeg lang tid på å få tak i, sier Helgesen om kunstverket, som viser en mann i intim kontakt med en enorm tønne.

Vokser

Kunstsamleren sitter på 200- 250 verk, men sier han ikke investerer i kunst.

- Jeg er ikke ute etter å tjene noe. Det finnes ikke penger i samtidskunst. Jeg kjøper ting jeg liker og som jeg kan knytte til min egen livsoppfatning, forteller Helgesen.

Museet for samtidskunst stiller ut Helgesens stoltheter sammen med utvalgte verk fra museet og andre private samlinger på utstillingen med tittel «Andres verk» som åpnes i dag.

STOLT KUNSTSAMLER: - Skulpturen er senket ned i en beholder med urin og blod, forteller Jack Helgesen om bildet i bakgrunnen, Andres Serranos «Rape of the Sabine Woman».