Uenighet: Sexolog Gro Isachsen fnyser av Garpestads uttalelser om at «Fifty Shades of Grey» inneholder urealistiske sexscener. Foto: Colourbox
Uenighet: Sexolog Gro Isachsen fnyser av Garpestads uttalelser om at «Fifty Shades of Grey» inneholder urealistiske sexscener. Foto: ColourboxVis mer

Sexolog: - En moderne og riktig framstilling

Erotisk bestselger skaper sexkrangel.

(Dagbladet): I en kronikk i dagens Dagbladet kritiserer bokblogger Anette Garpestad den erotiske suksesstrilogien «Fifty Shades of Grey» for å inneholde urealistiske seksuelle skildringer, som hun ikke lar seg pirre eller sjokkere av.

«... I stedet finner jeg meg selv måpende over urealistiske opplegg som for eksempel at Anastasia får orgasme ved stimulering av brystvortene — give me a break! At hun beleilig nok ikke har noen brekningsrefleks slik at hun kan uten problemer kan sluke Christians imponerende lem», skriver Garpestad om bokas hovedkarakter, Anastasia.

• Les Garpestads kronikk her

Sexolog Gro Isaksen ber Garpestad sette seg bedre inn i det hun skriver om.

- Uproblematisk - Hadde Garpestad vært fagperson, eller i det minste satt seg godt nok inn i problematikken, ville hun vært klar over at dette er mulig. Den internasjonale sexologkonferansen har definert åtte typer orgasmer for kvinner, og én av dem er brystorgasme. I min kliniske virksomhet som sexolog har jeg erfart dette flere ganger, sier Isachsen.

I motsetning til Garpestad, mener ikke Isachsen at de seksuelle skildringene kan være problematiske for yngre lesere.

- Så langt jeg har kommet i første bok er dette en moderne og riktig framstilling av hvordan ha kinky sex. En forhandler om og blir enige om begges grenser, og praktiserer dette innefor hva som er sikker, sunn og samtykkende sex, sier Isachsen.

Garpestad har ikke ønsket å kommentere Isachsens uttalelser.

Erotisk bestselger Boka, ført i pennen av den britiske forfatteren E. L. James, er en erotisk historie om en ung, kvinnelig student som blir forført og dominert av en vellykket mann.

Ifølge Daily Mail har trilogien solgt svimlende 20 millioner eksemplarer internasjonalt. De tre bøkene i trilogien kaprer hver sin topplassering på New York Times' bestselgerliste.

POPULÆR TRILOGI: «Fifty Shades of Grey» har blitt godt mottatt verden over. Til høsten utgis den erotiske bokserien på norsk her til lands. Foto: AP Photo / Vintage Books / NTB Scanpix
POPULÆR TRILOGI: «Fifty Shades of Grey» har blitt godt mottatt verden over. Til høsten utgis den erotiske bokserien på norsk her til lands. Foto: AP Photo / Vintage Books / NTB Scanpix Vis mer

Onsdag nådde «Fifty Shades»-suksessen nye høyder da trilogien havnet på førsteplass på lista over de mest solgte bøkene på nettstedet Amazon.co.uk noensinne, og E. L. James er nettstedets mestselgende forfatter gjennom tidene.

Seriøse forlag verden over har valgt å publisere boken, og den er også tilgjengelig i norske bokhandlere. Gyldendal har kapret de norske rettighetene, og lanseringen den norske utgaven i september.

Grundig vurdering Gyldendals sjef for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin, sier til Dagbladet at forlaget ikke hadde noen betenkeligheter ved å kjøpe inn trilogien.

- Vi gjorde en grundig vurdering, slik vi alltid gjør før vi kjøper rettigheter. Gyldendal har 55 nobelprisvinnere på listen sin og vi vet at dette neppe blir nummer 56, men E. L. James skriver effektivt og pirrende, bøkene er stramt plottet og hun har full kontroll på prosjektet sitt, sier Bakke Bolin og fortsetter:

- Dessuten ønsker vi speile de litterære diskusjonene og utforske de fenomenene som gjør seg gjeldende på en internasjonal arena. Og akkurat nå er det vel ingenting som selger eller vekker mer oppmerksomhet enn «Fifty Shades»-trilogien.

UENIG:  Gro Isachsen, sexolog, er ikke enig i det kronikkforfatter Anette Garpestad skriver om urealistisk sex i «Fifty Shades of Grey». 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UENIG: Gro Isachsen, sexolog, er ikke enig i det kronikkforfatter Anette Garpestad skriver om urealistisk sex i «Fifty Shades of Grey». Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer