Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MARS - Karpe Diem, Unge Ferrari og Arif

Sexolog frykter ny norsk supergruppe kan få unge til å droppe kondom

«Jeg bruker ikke kondom. Og hvis jeg bruker, jeg bruker magnum.»

BRUKER IKKE KONDOM: (Fra venstre) Arif, Unge Ferrari og Karpe Diem har inngått musikalsk brorskap under navnet MARS. Gruppa ga fredag ut en selvtitulert EP, der låta «Jeg bruker ikke kondom» er først ut. Foto: Nina Hansen / Jørn H. Moen / Dagbladet
BRUKER IKKE KONDOM: (Fra venstre) Arif, Unge Ferrari og Karpe Diem har inngått musikalsk brorskap under navnet MARS. Gruppa ga fredag ut en selvtitulert EP, der låta «Jeg bruker ikke kondom» er først ut. Foto: Nina Hansen / Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den frekke linja ovenfor kommer fra låta «Jeg bruker ikke kondom», signert Norges nye supergruppe.

Karpe Diem, Arif og Unge Ferrari har forent rap-krefter i MARS, som fredag ga ut en selvtitulert EP der «Jeg bruker ikke kondom» er blant låtene. Tittelfrasen nevnes for øvrig 20 ganger i løpet av låtas drøye tre minutter.

  • Les Dagbladets anmeldelse av EP-en her.

Låta ligger øverst på Spotify Norges «New Music Friday»-spilleliste med over 100 000 følgere, og kryper trolig inn i øregangene til en rekke nordmenn i løpet av de nærmeste dagene.

- Fra et faglig ståsted hadde det vært bedre om de frontet kondom som noe de bruker, for å være et forbilde, sier sexolog Siv Gamnes.

Hun håper lytterne hører humoren i låta, og at de ikke tar rappernes tekstlinjer altfor bokstavelig.

Forbilder

- Jeg hører i hvert fall humoren, og ser at teksten sannsynligvis er ganske ironisk. Men om ungdommen oppfatter humoren og ironien i det hele, gjenstår å se. Det å oppfatte ironi er som kjent en avansert evne. Dermed vil man nok treffe en del ungdommer som tenker: «Nei, de bruker ikke kondom, så da gjør ikke vi det heller», sier Gamnes.

LIKER LÅTA: Sexolog Siv Gamnes synes MARS' nye låt er fengende, humoristisk og morsom. - Den er kanskje ikke helt min stil, men jeg tror absolutt den kan slå an, sier hun. Foto: Privat
LIKER LÅTA: Sexolog Siv Gamnes synes MARS' nye låt er fengende, humoristisk og morsom. - Den er kanskje ikke helt min stil, men jeg tror absolutt den kan slå an, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- De hadde vokst litt mer i mine øyne hvis de kunne vært frontfigurer for å bruke kondom, og gått foran som et godt eksempel. Da kunne de brukt innflytelsen på ungdomsgruppa på en direkte og positiv måte.

- Er det Karpe Diem, Unge Ferrari og Arifs oppgave å være frontfigurer for kondombruk? Er ikke det din og andre sexologers jobb?

- Vi er jo ikke like kule, sier Gamnes og ler.

- Selvfølgelig skal de ha kunstnerisk frihet og kunne gjøre hva de vil. Men når de har fått så mye innflytelse i ungdomsgruppa, er det kanskje en del av pakka å ta det på alvor og stå fram som et godt forbilde.

Silje Larsen Borgan i promobyrået Little Big Sister opplyser at ingen i MARS er tilgjengelige for kommentar. Borgan sier følgende til kritikken fra Gamnes:

- Det er jo Magdi som sier «Jeg bruker ikke kondom». Han er trebarnsfar, og har åpenbart ikke alltid brukt kondom.

Lavt på kondomstatistikken

Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder i Sex og samfunn, er av en annen oppfatning enn Siv Gamnes.

- En av fjorårets største hits var «Bængshot», der de rappet om å «bli skækk». Så vidt jeg vet har ikke «Bængshot» medført at folk bruker rusmidler i større grad enn før. Det er en måte å harselere over et tema på. Det samme tror jeg gjelder for «Jeg bruker ikke kondom», sier Follestad.

Om noe tror han at MARS-låta kan bidra til at flere norske menn velger gummi når de skal i gang med lakengymnastikk.

POSITIV: Tore Holte Follestad i Sex og samfunn tror MARS' nye låt kan føre til økt kondombruk hos norske menn. Foto: Sex og samfunn
POSITIV: Tore Holte Follestad i Sex og samfunn tror MARS' nye låt kan føre til økt kondombruk hos norske menn. Foto: Sex og samfunn Vis mer

- Nordmenn ligger latterlig lavt på kondomstatistikken, så jeg vet ikke om det er mulig å bruke mindre kondom enn nordmenn gjør nå. Kanskje kan låta gjøre kondombruk catchy? «Jeg bruker ikke kondom, og hvis jeg bruker, jeg bruker magnum» - jeg har stor tiss, liksom, derfor tar jeg ansvar, sier Follestad, som spår at det blir årets frase.

På Sex og samfunn tilbyr de kondomer i alle farger og fasonger. Follestad forteller at det er spesielt én størrelse som forsvinner kjapt.

- Magnum er ekstra populært, sier han og humrer.

- Det meningsløse er jo at det minsker nytelsen hvis du har et kondom som er for stort. Da kan det også skli av.

Kondom på kartet

Christina Placht er presseansvarlig i RFSU, som jobber med seksualopplysning, og som selger en rekke type kondomer.

PÅ KARTET: Christina Placht mener at Arif, Unge Ferrari og Karpe Diem setter kondom på kartet med sin nye låt. Foto: Privat
PÅ KARTET: Christina Placht mener at Arif, Unge Ferrari og Karpe Diem setter kondom på kartet med sin nye låt. Foto: Privat Vis mer

Hun frykter ikke at «Jeg bruker ikke kondom» vil føre til at salget stuper den nærmeste tida. Snarere tvert om.

- I refrenget sier de «Jeg bruker ikke kondom», men i resten av teksten snakker de om konsekvensene av ikke å bruke kondom: Å få barn, å få «tvillinger, tvillinger». Hvis du ikke bruker det, risikerer du å bli gravid og få masse barn, sier Placht, og legger til:

- De får jo satt kondom på kartet!​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!