Sexsjekker tv-deltakere

TVNorge bryter arbeidslivets regler for jobbintervju når de jakter på deltakere til skandaleprogrammet «Big Brother». Deltakerne må røpe sin seksuelle legning, fortelle om sine sexvaner og sitt forhold til abort samt framlegge politiattest.

- Forkastelig

- Fordi programmet blir tøffere enn «Robinsonekspedisjonen» og «71° nord» til sammen, sier TVNorge-ledelsen.

Dersom du vil bli deltaker i TVNorges storsatsing «Big Brother», må du besvare spørsmål som ville vært helt utenkelige og strengt ulovlige i et jobbintervju.

Kanalledelsen i TVNorge har sammen med Nordic Entertainment, som skal produsere programmet, laget 54 spørsmål, der flere av dem sprenger alle rammer for god intervjuskikk i arbeidslivet.

Godkjent av jurister

TVNorge og Nordic Entertainment vil vite hvor viktig du synes sex er, hva du mener om abort og hvilket politisk parti du sympatiserer med. Seksuell legning og innsyn i ditt innerste privatliv vil de også ha. Pluss mye mer.

- Programmet varer i 100 dager mens et arbeidsforhold varer kanskje i flere år. Hvorfor må dere gå lenger enn hva som er lov i arbeidslivet?

- Når du sammenlikner det på denne måten, er jeg enig at det er litt spesielt. Men fordi «Big Brother» er det mest ekstreme som er vist av reality-TV i Norge, vil vi være godt forberedt på hvem som skal være med i programmet, sier informasjonsdirektør i TVNorge, Jens-Petter Gjelseth.

- Er spørsmålene juridisk vurdert?

- Ja, både av våre og Nordic Entertainments jurister. Vi har laget spørsmålene i samarbeid med andre i SBS-systemet (eierne av TVNorge, red.anm.) som lager «Big Brother» i sine respektive land. Vi prøver å komme så tett inn på deltakerne som mulig, sier Gjelseth.

Bryter loven

Paragraf 55A i lov om arbeidsvern og arbeidsmiljø i Norge forbyr spørsmål av politisk, religiøs eller kulturell art. Tilsvarende forbud er det mot spørsmål som berører søkerens seksuelle legning.

Alt dette, og mer til vil TVNorge ha svar på, selv om det ifølge Gjelseth er frivillig å gi fra seg opplysningene.

- Vi diskvalifiserer ikke dem som utelater noen av spørsmålene, sier Gjelseth.

Et spesialbygd «Big Brother»-hus kan ventes fra Sverige over nyttår. Huset skal settes opp et sted på Østlandet samtidig som utvelgelsesprosessen, ledet av produsent Lasse Hallberg, pågår for fullt.

TVNorge venter stor søkerpågang fordi vinneren får rekordhøye én million kroner.

Vandelsattest

Nå vil TVNorge søke Justisdepartementet om lov til å innhente politiattest for dem som blir med i programmet.

- Vi vil helst vite helt sikkert om de er straffedømt før de kommer inn i programmet, sier Gjelseth, som innrømmer at det har vært intern uro i TVNorge når det gjelder programkonseptet.

TVNorge er forberedt på avslag på søknaden, og ber derfor om at søkerne selv framlegger helse- og vandelsattest.

- Vi har ikke fått reaksjoner på innholdet i søknadsskjemaet, men vi har fått negative reaksjoner på at vi skal sende programmet, sier Gjelseth.

LAGRER SENSITIVE OPPLYSNINGER: TVNorge samler inn høyst sensitive opplysninger om folk som vil være med i Big Brother. Og produsenten vil i tillegg gjerne lagre dine høyst private opplysninger, blant annet om ditt sexliv. Bildet er fra den svenske utgaven av «Big Brother».