Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sexskandale i nødhjelpsorganisasjon får Hollywood-stjerne til å trekke seg

Minnie Driver vil ikke lenger være Oxfam-ambassadør.

Minnie Driver: Skuespilleren trekker seg som Oxfam-ambassadør. Foto: NTB scanpix
Minnie Driver: Skuespilleren trekker seg som Oxfam-ambassadør. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skuespiller Minnie Driver trekker seg som global ambassadør for den britiske nødhjelpsorganisasjonen Oxfam etter prostitusjonsskandale.

Driver har i to tiår vært blant organisasjonens mest kjente ansikter utad. Hun har i rollen som ambassadør vært i land som Kambodsja og Thailand. Hun har også opptrådt under en konsert med formål å samle inn penger til Oxfam.

Nå trekker hun seg etter avsløringer om bistandsarbeideres sexkjøp i fattige, nødstilte land.

– Jeg er forskrekket over anklagene mot Oxfam International og vurderer på ingen måte å fortsette min støtte til denne organisasjonen eller dens ledere, sier hun til The Telegraph.

Samtidig understreker hun at arbeidet mot sosial og økonomisk urettferdighet er viktigere enn noensinne, og at de fryktelige feilene til en organisasjon i trøbbel ikke skal hindre henne eller andre i å støtte mennesker som trenger hjelp.

- Knust

«Good Will Hunting»-skuespilleren er den første kjendisen som trekker seg fra organisasjonen etter avsløringene.

– Jeg er knust. Knust med tanke på de kvinnene som ble brukt av folk som var sendt dit for å hjelpe dem, og knust over responsen fra organisasjonen, skriver hun på Twitter.

En talsperson for Oxfam roser Drivers engasjement:

- Avgjørelsen om å tre tilbake som ambassadør for Oxfam gjør oss triste, men samtidig forstår og respekterer vi valget hennes.

Ifølge britiske aviser kjøpte ansatte i hjelpeorganisasjonen sex av unge haitiere da de var utsendt til jordskjelvkatastrofen i Haiti i 2010. I tillegg anklages hjelpearbeidere for voldtekt og seksuelle overgrep.

Nestleder gikk av

The Times skriver blant annet at en av de lokale lederne i Oxfam hadde med seg prostituerte til en villa som organisasjonen leide.

Mandag denne uken gikk Oxfams nestleder Penny Lawren av som følge av anklagene.

Til BBC sier hun at det kom inn rapporter om kritikkverdige forhold, men at disse ikke ble fulgt opp som de skulle.

Organisasjonen har nå lovet å gå saken etter i sømmene, og at de skal lære av feilene som er begått.

Oxfam ble grunnlagt i 1942 og driver humanitært arbeid i mer enn 100 land. Blant organisasjonens ambassadører finner vi i tillegg til Minnie Driver navn som Annie Lennox, Coldplay, Desmond Tutu, Kristin Davis og Helen Mirren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!