Sexy blodsugere og rike fjortiser

Slik blir den amerikanske tv-høsten.

(Dagbladet.no): Ny høst, nye muligheter, nye tv-serier.

De amerikanske kanalene følger ubarmhjertige darwinistiske prinsipper: Bare de sterkeste overlever.


Tidligere i år førte lave seertall til at «Bionic Woman», «New Amsterdam», «Back To You», «Canterbury\'s Law» og «Moonlight» ble kansellert. For å nevne noen.

Ungdomssuksessen «Gossip Girl» (størst blant nedlasterne, liten på ratingene) og kritikerfavoritten «Mad Men» (sett av få, men regnet som fjorårets beste nye tv-serie), må sies å være unntakene som bekrefter regelen blant høstens tilbakevendende serier.


For resten er etablerte suksesser.

Ny Bruckheimer

Heldigvis følger én opplagt god ting med alle nedleggelsene: Noe nytt og forhåpentligvis spennende må fylle den tomme sendeflaten.


Her er en kort oppsummering av den amerikanske tv-høstens nyheter.

TIDENES KULESTE POSTNUMMER ER TILBAKE! De fleste på rollelista er nye, men Shannen Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly) og Ian Ziering (Steve) blir sannsynligvis også å se i denne spinoffen. Premieren finner sted 2. september på den amerikanske tv-kanalen CW. Foto: CW
TIDENES KULESTE POSTNUMMER ER TILBAKE! De fleste på rollelista er nye, men Shannen Doherty (Brenda), Jennie Garth (Kelly) og Ian Ziering (Steve) blir sannsynligvis også å se i denne spinoffen. Premieren finner sted 2. september på den amerikanske tv-kanalen CW. Foto: CW Vis mer


CBS
stiller sterkt med alle tre utgavene av «CSI», krimseriene «Cold Case» og «Criminal Minds», samt amerikanernes favoritt-sitcom «Two And A Half Men».

I september og oktober byr de på hele fem nyheter, blant annet Jerry Bruckheimer-produserte «Eleventh Hour» (premiere 9. oktober), om Dr. Jacob Hood (Rufus Sewell) som bistår FBI i etterforskningen av vitenskapsrelatert krim.

Verdt å nevne er også «The Ex List» (premiere 3. oktober). Bella (Elizabeth Reaser fra «Grey\'s Anatomy») blir fortalt av en spåkone at hun allerede har datet den rette. Nå må hun ta for seg eksene sine, én etter én.


Oppjazza åttitallshit NBC

har solgt finfine «Friday Night Lights» til kabelkanalen DirecTV, men kan fortsatt skilte med toppkomedien «30 Rock» og ørten populære «Law & Order»-varianter.


24. september har de premiere på
«My Own Worst Enemy», der Christian Slaters to personligheter, familiefar i forstaden og superspion, slåss om dominans etter en mikrochip i hjernen bryter sammen. Konseptet er muligens litt søkt, men alle hjerter gleder seg over et gjensyn med nittitallshelten Slater.

Hovedrolleinnehaverne i «Kath & Kim» (9. oktober), Molly Shannon fra «Saturday Night Live» og filmskuespiller Selma Blair, lover godt for serien, som handler om det anstrengte forholdet mellom en middelaldrende mor og hennes datter.

Ellers viser NBC en oppjazza versjon av åttitallsslageren «Knight Rider» (24. september), dessverre uten David Hasselhoff denne gangen, og «Crusoe» (17. oktober), basert på Daniel Dafoes romanklassiker om den skibbrudne Robinson.

MMMMMMM, BLOD: Plakaten til Alan Balls nye vampyrserie «True Blood», med premiere på HBO 7. september. Foto: HBO
MMMMMMM, BLOD: Plakaten til Alan Balls nye vampyrserie «True Blood», med premiere på HBO 7. september. Foto: HBO Vis mer

Kultkalkun

At CW vil smi mens «Gossip Girl»-jernet er varmt, overrasker vel ingen.

I høst knyttes det kanskje størst forventninger til «Beverly Hills»-spinoffen «90210» (2. september), som kan bli helt herlig - eller det stikk motsatte. Tori Spelling meldte avbud, men Shannen Doherty og Jennie Garth repeterer sine gamle roller som Brenda og Kelly.


I tillegg skal Jessica Walter («Arrested Development») gjøre det hun kan best, nemlig spille alkoholisert bestemor. Resten av ensemblet utgjøres - naturlig nok - av duggfriske og veldreide ungdommer.


«Privileged»
(også 2. september) ligger enda nærmere «Gossip Girl»-formelen. Her blir Megan (Joanna Garcia) hyret inn som hjemmelærer for to bortskjemte tvillingjenter i fasjonable Palm Beach.


Ellers sitter kanalen på det som tegner til å bli høstens kultkalkun: «Valentine, Inc.» (28. september).

Den tar for seg en gjeng greske guder som hjelper mennesker med å finne sin tvillingsjel. Tåpelig og kitchy, javisst, men slikt har likevel en tendens til å bli god, om enn kortvarig, underholdning.

Overnaturlig trend

Sexy blodsugere og rike fjortiser

Fox har ikke mye nytt på plakaten, men «Fringe» (9. september) virker lovende. Serien er basert på en australsk suksess og hovedrolleinnehaver Anna Torv har blitt med derfra. Joshua Jackson («Dawson\'s Creek») er hennes mannlige motspiller.

Dramaet om en FBI-agent som etterforsker paranormale hendelser produseres av selveste J.J. Abrams («Lost»), men sies å ligge tematisk nærmere «X-Files».


HBO
sin storsatsning for høsten er vampyrføljetongen «True Blood» (7. september).


Kunstig framstilt blod har gjort det mulig for vampyrer og mennesker å leve side om side i Louisiana. Servitøren Sookie Stackhouse (Anna Paquin) forelsker seg i vampyren Bill (Stephen Moyer). Svenske Alexander Skarsgård blir å se som eldgammel vikingvampyr.

Hovedrolleinnehaver Paquin og serieskaper Alan Ball («Six Feet Under», «American Beauty») er begge Oscar-vinnere, men serien er av det lette slaget og har allerede fått mange gamle Ball-fans til å riste på hodet.

Vi tror likevel på høyere kvalitet og et lengre liv enn fjorårets pompøse «Moonlight».

Dennis Hopper

Med serier som «The Shield» og «Damages» under beltet har FX blitt en stadig viktigere aktør. I høst satser de på «Sons Of Anarchy» (3. september), fra mannen bak nettopp «The Shield».


Serien handler om en lovløs motorsykkelgjeng. Charlie Hunnam («Queer As Folk»), Katey Segal («Våre verste år») og Drea de Matteo («Sopranos») er bare noen av navnene på den sterke rollelista.

Den for oss ukjente kanalen Starz satser i høst tungt på «Crash» (17. oktober), basert på den Oscar-vinnende filmen ved samme navn, men med andre rollefigurer.


Skuespillerensemblet ledes an av ingen ringere enn Dennis Hopper.

TNT viser «Raising the Bar» (1. september), det nye rettsdramaet til Steven Botchco («NYPD Blue»), og «Leverage» (har ikke fått premieredato) der Timothy Hutton allierer seg med kriminelle for å bli en slags moderne Robin Hood.

Kvinner som spiller og slåss

Kvinnekanalen Lifetime har hentet inn Nicole Sullivan fra «Mad TV» til «Rita Rocks» (uten dato), som har følgende premiss: Rita starter garasjerockband i, eh, garasjen, med postdama og en arbeidsledig nabo.

Familievennlige ABC Family har omarbeidet en bok for unge voksne til en oppløftende serie ved navn «Samurai Girl» (5. september), om en adoptert tenåringsjente som vender tilbake til røttene og trener seg opp i kampsport. Skuespiller Jamie Chung spås å bli den neste Lucy Liu.


SCI-FI
har som seg hør og bør også noe for fans av science fiction, tidligere trukket fram som en trend for høsten. Deres «Sanctuary» (3. oktober) er den første serien utviklet for internett, men de såkalte webisodene ble så populære at den nå får prøve seg på ordentlig tv.


Det skulle være det meste. God tv-høst!

PENGER PÅ BOK: CWs «Privileged» er nok en tv-serie om de rike og berømte, denne gangen i Palm Beach. «Privileged» har premiere 2. september i USA.
PARANORMALT: Joshua Jackson (ikke avbildet) og Anna Torv spiller FBI-agentene Peter Bishop og Olivia Dunham, kanskje vår tids Mulder og Scully? «Fringe» har amerikansk premiere 9. september.