Sexy og sensurert

Etter over 40 år har karrieren til Bobby Rush nådd nye høyder, men ikke alle tenner på hans erotisk ladete blues- og soulshow. I august norgesdebuterer han på Notodden Blues Festival.

Vokalist, gitarist, munnspiller og showmann Bobby Rush (63) gjør mellom 75 og 150 festivaljobber i året. Derfor fnyser han bare over arrangører hjemme i USA som nylig fjernet ham fra plakaten etter rykter om at han var for vågal for et familieorientert publikum.

Forrykende

- De hadde ikke sett showet mitt engang, sier Rush over telefonen imellom spillejobb i Chicago og studiojobbing hjemme i Mississippi.

- Det er en fornærmelse mot meg å tro at jeg ikke justerer showet etter hva slags publikum jeg har, enten jeg synger gospel i en kirke eller blues i et mørkt klubblokale, sier Rush.

Notodden-publikummet kan etter alt å dømme forvente en bibellesende prestesønn og avholdsmann som framstår som en mellomting mellom James Brown, Ike Turner og Prince, godt hjulpet av to vakre kvinnelige dansere.

Selvironi

- Min største konkurrent er vel Tina Turner. Samtidig er jeg bluesmann som Muddy Waters, med energien til Jerry Lee Lewis. Showet mitt er like mye visuelt som musikalsk. Vi har det moro, det er det underholdning handler om, reklamerer Bobby Rush.

Musikken er en miks av funk, soul, blues, folk og jazz, mens tekstene er krydret med humor og erotikk.

- Jeg er en av de få som fortsatt serverer ekte, svart underholdning som ikke er vannet ut, sier Rush, som i gamle dager hadde folk som Freddie King og Luther Allison i bandet.

Etter 21 cd-er er han en stor helt blant svarte. Først de siste fire- fem åra har han også truffet det hvite publikummet rett under beltestedet, men han understreker at han ikke er en overløper. Han har bare utvidet markedet.

Takker Gud

- Jeg har tjent gode penger på mitt svarte publikum, så det er ikke snakk om å fjerne seg fra dem. Jeg vil bare at alle skal like musikken min. Jeg takker Gud for at jeg aksepteres for den jeg er og får sjansen til å holde på med dette uten å selge meg med hud og hår, sier en ydmyk Bobby Rush.

- Bare vent. Det er meg det vil bli snakket om når festivalen er ferdig, legger han til - kledelig ubeskjedent.