Sexy rebell

DAGBLADET (New York): Susan Sarandon fjetrer en ungdomsfiksert verden med sine 53 år. Men sexy Susan er mest opptatt av å være aktivist. Magasinet møtte filmstjernen i UNICEFS hovedkvarter i New York.

FILMSTJERNEN som er blitt kalt «den reflekterte manns sexsymbol», har ingen ting imot å bli betraktet som en sexy kvinne. Poenget for Susan Sarandon er likevel at hun får bruke sin celebritet til annet enn å takke for komplimenter fra menn. Sexy Susan har sterke meninger om det som skjer i USA og resten av verden. Derfor takket hun ja til rollen som UNICEFs spesialrepresentant for kort tid siden. Og dro til Tanzania, hvor én million barn har mistet foreldrene sine i Afrikas aidsepidemi.

- JEG ER GRUNNLEGGENDE SKEPTISK til institusjoner og byråkrati og hvordan Vestens mennesker løser problemer i u-land. Ikke minst USAs måte å «hjelpe» resten av verden på. Det er mange jeg ikke stoler på. UNICEF stoler jeg på etter denne turen. Mitt ansvar som kjendis er å bruke stemmen min til noe som teller. Aids har gjort ti millioner barn foreldreløse i Afrika. Det er på tide å få opp bevisstheten i Vesten om at Afrika er i ferd med å miste en hel generasjon, sier Susan Sarandon.

- Man føler seg maktesløs når man sitter med en liten femåring på fanget og snakker med en aidssyk kvinne som har sju barn. I tillegg har hun overtatt søsterens åtte barn. Aids utryddet alle voksne i slekta hennes. Treåringer flakker alene rundt i gater fordi de ikke har noen som kan ta vare på dem. Og det er en mur av taushet rundt hiv og aids. Ingen snakker om det, og derfor lærer ingen å beskytte seg mot smitten, sier Sarandon og fortsetter:

- I en kultur hvor aidssyke menn tror de blir kurert ved å ligge med en jomfru, betyr informasjon alt. Og når unge piker ikke har andre måter å skaffe seg penger til livets opphold på enn å prostituere seg, vet man at smittefaren er enorm. Omskjæring av kvinner øker infeksjonsfaren. Polygami involverer flere seksualpartnere. Det er også en kjent sak at lærere, prester og andre voksne autoritetspersoner sexmisbruker små piker. I tillegg trenger folk vann, mat, veier og alt vi tar som en selvfølge. Afrika trenger vår oppmerksomhet og økonomisk hjelp til å hjelpe seg selv.

- FNs generalsekretær Kofi Annan har påpekt at Afrika er det tapende kontinent i alle katastrofer. Har du noen tanker om hvorfor?

- I EN HVIT VESTLIG VERDEN kan det være et element av rasisme. Jeg tror likevel ikke det er systematisert rasisme, fordi man i konflikter verden over ser at noen mennesker betraktes som mindre verdifulle. Det behøver ikke engang være krig eller katastrofer. De fleste samfunn betrakter fattige samfunn som mindre viktige. Hvis vi snakker om Afrikas aidskatastrofe, er den ikke like synlig som oversvømmelser, tørke og krig. Det er en stille død. En sakte død. Amerikanere flest vet ikke hvor de forskjellige landene i Afrika er. Da barna mine leste om volden i Sierra Leone, ble de livredde, og jeg måtte forsikre dem om at Tanzania var et helt annet land og at jeg ville være trygg.

- Kan et filmstjernebesøk gjøre noe fra eller til?

- Jeg har ingen forhåpninger om å forandre verden, men jeg tror at jeg som kjent kvinne og mor kan nå andre kvinner og mødre. Jeg mener ikke å være sexistisk, men jeg tror kvinner vil bry seg når de hører hva aids betyr for den enkelte kvinne og det enkelte barn. Landsbylederne jeg møtte, hadde lenge strevd for å få noen fra USA dit. De ante ikke hvem jeg var, men jeg møtte presidenten som for første gang snakket offentlig om aids som et problem. I Uganda har aids gått tilbake fordi president og ledere snakker høyt om aids. Det er en viktig begynnelse. I USA kan jeg fortelle amerikanere hva som skjer. Og så kan de som vil, velge å lytte.

- Blir det Hollywood-film om temaet aids i Afrika nå?

- Film? Den var god. Hollywood er akkurat som politikken. Der er det meningsmålinger som teller. Og Hollywood er en pengemaskin. Derfra kan man ikke vente seg mye på denne fronten.

DU ER EN MARKERT OPPRØRER i USA. Du demonstrerte utenfor NYPDs hovedkvarter etter at vestafrikanske Amadou Diallo ble skutt av fire politimenn. Du sto på gata utenfor Brooklyn Museum of Art da ordfører Giuliani ville sensurere utstillingen «Sensations». Du var taler på Million Moms March i Washington hvor våpenkontroll var hovedtema, og motstanden din mot dødsstraff er velkjent. Straffer Hollywood deg for dette?

- Jeg vil arbeide med folk som vil arbeide med meg, og trenger ikke krype for noen. Så langt har jeg nok å gjøre. Når barna mine blir større, kommer jeg til å bruke langt mer tid på oppgaver som den jeg nå har i UNICEF. Jeg er helt avhengig av å ha mine meninger og si dem høyt for å kunne leve med meg selv. Vi har alle en stemme inne i oss som forteller oss hva som er riktig og galt. Lytter man ikke til den stemmen, begynner man å forakte seg selv. Opprøret i Seattle og Washington mot Verdens handelsorganisasjon (WTO) var meget oppløftende. Det vitner om at unge mennesker lar seg informere og engasjere.

Det er som Eva i Paradis. Har man smakt på kunnskapens frukt, kan man aldri gå inn i uskyldens hage igjen. Informasjon er vår tids viktigste valuta, sier Sarandon.

- Hva skal til for at folk skaffer seg den valutaen?

- Jeg kan bare snakke om USA. Å bry seg om andre er et stort krav i et land som hele tida forteller deg at du trenger så enormt mye materielt. Mange er ulykkelige i sine egne liv og orker ikke tenke på andre. Mange er overveldet over de mange katastrofene i verden, og mange vil ikke gi penger til land de vet styres av despoter. Det er nok sant at det har skjedd et sammenbrudd i den sosiale strukturen i USA etter jeg og mine likesinnede stormet rundt i gatene i 60-åra. Folk er forvirret og leter etter svar. Det som er oppløftende, er at Internett og teknologiutviklingen har gjort informasjon tilgjengelig for så mange. Og det finnes journalister som drar ut i verden, og kommer tilbake med bilder og historier som betyr noe for menneskeheten. Jeg får bruke kjendisstemplet for det det er verd.

SENATOR? JEG? KOMMER ALDRI PÅ TALE. Det overlater jeg til Hillary. Jeg kommer til å stemme på henne til høsten. Selv er jeg det du vil kalle aktivist. Jeg passer best ute i gatene og blant dem som banker på dører. Dessuten har jeg inhalert, sier Susan Sarandon.

Født i New York City 4. oktober 1946 som Susan Abigail Tomaling. Vokste opp i New Jersey som eldst av ni barn. Familien var konservativ og katolsk, Susan gikk på katolsk skole drevet av nonner. Allerede den gangen viste hun seg som opposisjonell. I 60-årene ble hun arrestert etter å ha demonstrert mot Vietnam-krigen.I 1991 satte hun sammen med samboeren fokus på aidssyke flyktninger fra Haiti ved å ta med noen av flyktningene på Oscar-utdelingen. I 1995 fikk Susan selv Oscar for rollen i «Dead Man Walking». I dag er hun forbildet til mange unge skuespillere i Hollywood. Julia Roberts er en av dem.CNN-nettmøte hvor Susan diskuterer Aidsproblematikken i Afrika. Uoffisiell hjemmeside.