Seyfarth på ville veier

I overkant kryptisk fra Finnskogen.

PÅ VILLE VEIER: Adelheid Seyfarth er et ubestridelig talent. Men denne gangen går hun seg vill i sine egne bilder. Foto: TERJE ANDERSEN
PÅ VILLE VEIER: Adelheid Seyfarth er et ubestridelig talent. Men denne gangen går hun seg vill i sine egne bilder. Foto: TERJE ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «Jorda er ikke stor nok til alle på noen måte, egentlig. Og alle er dømt til å skuffe hverandre for all framtid.»

Dette er så vidt jeg forstår budskapet i «40 kalde bak månen».

Den er lagt til Svullrya på Finnskogen. Dit drar Lone for å finne ro i sjelen, inspirert av Hamsun. Men hennes romantiske drømmer om bygda og naturen blir knust. Den moderne tid har også nådd Svullrya: «For jævlige Hamsun var det lett, han kunne velge blant all verdens ødemarker, men nå er det ingen flere steder å gjøre av seg.»

Særegen stil Det er flere hvileløse mennesker i denne boka. Arbeidsledige Robert er forlatt av kona, og vandrer rundt i skogene med gevær. Han bor hos moren sin, som jobber som hjemmehjelp og stadig bryter taushetsplikten. Også Bjørn sliter med sitt. Han er journalist i lokalavisa og vil gjerne finne noe mer spektakulært å skrive om, enn forløyede gladnyheter om at bygda ekspanderer bare fordi skolen har fått et par nye elever.

Seyfarth brakdebuterte med «Fars hus» (2005), om en norsk kvinne på jakt etter sin ukjente afrikanske far. Hun har en særegen stil, med en frihet i språket som jeg til nå har hatt stor sans for: En muntlig flom av bilder som det umiddelbart er vanskelig å lese seg inn i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer