Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shabana Rehman: - Vil ha mer politisk satire

Komikeren mener det bør tulles mer med religiøse autoriteter.

MER HUMOR: Komiker Shabana Rehman Garder tror det er viktigere enn noen gang å tulle med religiøse autoriteter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MER HUMOR: Komiker Shabana Rehman Garder tror det er viktigere enn noen gang å tulle med religiøse autoriteter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Norsk-pakistanske Shabana Rehman Gaarder (38) er kjent som komiker, forfatter, spaltist og samfunnsdebattant.

Hun har særlig gjort seg bemerka for å ta opp tabubelagte og kontroversielle temaer i innvandrermiljøet, og retter ofte fokus mot fordommer mellom ulike kulturer i samfunnet.

Rehman Gaarder fikk blant annet oppmerksomhet for det såkalte «mulla-løftet» i 2004, da hun under en debatt hisset på seg mulla Krekar ved å løfte han opp fra bakken.

- Det finnes grenser Under en debatt på NRKs radioprogram «Kulturnytt» før helga, ble spørsmålet om hvorvidt det var riktig av det terrorrammede satiremagasinet Charlie Hebdo å trykke Muhammed-karikaturer lagt fram.

12 mennesker, av dem sjefsredaktør og flere tegnere tilknyttet Charlie Hedbo, ble drept under et angrep i Paris onsdag, da to svartkledde gjerningsmenn åpnet ild i redaksjonslokalene mens de ropte islamske slagord.

Rehman Gaarder, som selv har blitt drapstruet for sine ytringer, synes det var riktig av Charlie Hebdo å trykke de omstridte karikaturene. Som komiker påpeker hun at det likevel finnes grenser for hva en kan tulle med i islam.

- Grensa går for mange ved brudd på blasfemi-lovene, eksempelvis ved å ha et kritisk blikk til koranen eller profeten. Det er disse lovene som tar livet av flere mennesker hver eneste dag - av religiøse mobber eller sekterisk vold, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Det er nettopp derfor viktig å tulle mer med alle religiøse autoriteter, politisk satire er viktigere enn noen gang for å befri de sinn som er fanget i denne absurde, meningsløse volden, sier hun.

Fordømmer angrepet 38-åringen forklarer videre at det er viktig å finne en riktig måte å uttrykke seg på.

- Charlie Hebdos karikaturer var en helt riktig måte å gjøre det på. For meg så var det et antirasistisk utgangspunkt, og langt fra drøyt. Handlingen som skjedde på onsdag er det eneste som er drøyt og horribelt i denne sammenhengen, sier hun.  

- Jo mer alvorlig trusselen om at det er best å tie er, jo mer intelligent må humoren være.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media