Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shah Mohammad Rais nektes visum

Bokhandler Shah Mohammad Rais søkte om turistvisum for å være til stede under lanseringen av sin egen bok. Men UDI tror ikke på ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eventyrboka til Shah Mohammad Rais lanseres 27. september, uten hovedpersonen tilstede. UDI nekter bokhandleren visum.

-  Vi har avslått visumsøknaden fordi vi tviler på at boklansering er formålet med reisen. Rais\' ektefelle og barn har søkt asyl i Schengenområdet. Det er derfor grunn til å tvile på at Rais vil reise ut igjen hvis han først er kommet inn, sier avdelingsdirektør Morten Hansen i UDIs oppholdsavdeling.

Bokhandlerens yngste kone Suraya Rais (23) søkte det svenske immigrasjonsverket om asyl 19. april i år. Blirsøknaden innvilget, kan hun bosette seg hvor hun vil i Schengenområdet.

Sterk relasjon

I dag er kona i Stockholm i påvente av svar på asylsøknaden, ektemannen reiste til Canada da visumet hans gikk ut.

-  Relasjonen til ektefelle og barn er så sterk at vi tror det er lite sannsynlig at Rais forlater dem hvis han får visum. Han har dessuten en forhistorie. Rais har gjentatte ganger forsikret oss om at verken han eller hans kone skal søke asyl. Det har hans kone nå gjort, sier Hansen.

Han understreker at Rais er i sin fulle rett til å søke asyl i Norge, men at han da må søke via den norske ambassaden i Canada.

-  Demokratisk rett

OPPMERKSOMHET: Shah Mohammad Rais trakk mange mennesker da han var på Litteraturfestivalen i Lillehammer i sommer. Han får nå ikke komme tilbake til landet for å lansere sin nye bok. Foto: MARIA BØRJA
OPPMERKSOMHET: Shah Mohammad Rais trakk mange mennesker da han var på Litteraturfestivalen i Lillehammer i sommer. Han får nå ikke komme tilbake til landet for å lansere sin nye bok. Foto: MARIA BØRJA Vis mer

-  Jeg er overrasket over UDIs behandling. Vi har invitert ham til boklansering. Det er ingen grunn til å tro at Rais har en annen agenda, sier forlagssjef Tom Dahl i Damm.

Han mener det er bokhandlerens demokratiske rett å komme til Norge for å svare på påstandene i Åsne Seierstads bok.

-  Rais levde et rolig liv som bokhandler og forlegger i Kabul sammen med familien før Seierstad trakk ham inn i den norske og globale offentligheten på en uheldig måte, sier Dahl.

Åsne og trollene

-  Rais sier han er svært skuffet. Han klager selvfølgelig på vedtaket, sier Dahl.

Planen var at Rais under Norgesoppholdet også skulle gjøre research til sin andre bok, en biografi som har arbeidstittelen «Jeg er bokhandleren i Kabul». Han ønsker blant annet å få tilgang til norske pressearkiver.

Men først kommer eventyret «Det var en gang en bokhandler i Kabul». Det handler om bokhandleren selv, Åsne Seierstad og to troll.

  • Les Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post:
IKKE ØNSKET: Shah Mohammad Rais sammen med Aschehoug-sjef William Nygaard og sin forlegger Tom Harald Jenssen i Damm.