Taylor Swift

«Shake It Off» må til retten

Plagiatsaken ble først avvist, men nå må stjerna likevel i retten.

RETT WEST: Taylor Swift vant pris for albumet «1989» under grammy awards i Los Angeles. I takketalen kom hun med et stikk til rapperen Kanye West, som i sin nye sang «famous» sier at han har æren for at hun ble kjent. video reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor høst ble den amerikanske superstjerna Taylor Swift saksøkt for plagiat, eller låttyveri - ikke av melodi, men for små deler av teksten. Det er The Guardian som skriver det.

Låta det gjelder er Taylor Swift-hiten «Shake It Off».

ANKLAGES: Taylor Swift må likevel i retten for beskyldninger om plagiat. Foto: Lars Eivind Bones
ANKLAGES: Taylor Swift må likevel i retten for beskyldninger om plagiat. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Dommer Michael W. Fitzgerald og avviste saken. Han henviste til at ordene som var gjenstand for plagiat, var vanlige uttrykk og ordsammensetninger.

- For banalt og enkelt

Bakgrunnen for søksmålet er at for 18 år siden skrev Sean Hall og Nathan Butler låta «Playas Gon’ Play» som ble spilt inn av jentegruppen 3LW. De to låtskriverne har også jobbet med Backstreet Boys, Victoria Beckham, Lionel Richie, Pink, Maroon 5 og Justin Bieber.

VICTORIA SECRET'S: Taylor Swift var blant dem som opptrådte på Victoria's Secret-showet i New York. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tekstlinjene det strides om, er «the players gonna play» og «the haters gonna hate».

- Ordene og setningen mangler originalitet og kreativitet som kreves for opphavsrettsbeskyttelse. Setningen er for banal og enkel for å kreve copyright, uttalte dommeren, avviste saken og frifant Taylor Swift og henne to medforfattere.

Flere plagiatbeskyldninger

Nå skal plagiatsaken opp for retten, etter at en jury likevel har fastslått at dommeren ikke har anledning til å avslå det påståtte teksttyveriet fra Hall og Butler, som først brukte setningen i låta «Playas Gon’ Play».

Saken er aktualisert etter at flere kjente sanger den siste tida er blitt beskyldt for plagiat.

En av sangene i USA som det gjelder, er «Truth Hurts» - en sang av sanger og rapper Lizzo som lå sju uker som nummer 1 på hitlista. Brødrene Justin og Jeremy Raisen hevder at de var med på å skrive låta, og har anlagt søksmål mot Lizzo.

Avviser anklagen

Artisten Lizzo skriver, ifølge The Guardian:

- De har ikke hjulpet meg med å skrive sangen.

Hun har når riktig nok lagt til den britiske sangeren Mina Lionness som medtekstforfatter på låta. Det gjorde hun da det ble kjent at en tweet Lionness skrev, ble brukt i sangens åpningslinje.

1,5 milliarder kroner

Skulle retten komme til at bruddstykkene og ordene «the players gonna play« og «the haters gonna hate» er plagiat, så har hun økonomiske muskler til både å betale seg ut – eller la det går videre som advokatmat.

Forbes-lista som ble offentliggjort tidligere i år viser at Swift har mer enn til salt i sårene.

Den 29 år gamle pop- og countrysangeren tjente 185 millioner dollar, rundt 1,5 milliarder kroner, før skatt mellom 1. juni i fjor til 1. juni i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer