Taylor Swift

«Shake It Off» må til retten

Plagiatsaken ble først avvist, men nå må stjerna likevel i retten.

RETT WEST: Taylor Swift vant pris for albumet «1989» under grammy awards i Los Angeles. I takketalen kom hun med et stikk til rapperen Kanye West, som i sin nye sang «famous» sier at han har æren for at hun ble kjent. video reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor høst ble den amerikanske superstjerna Taylor Swift saksøkt for plagiat, eller låttyveri - ikke av melodi, men for små deler av teksten. Det er The Guardian som skriver det.

Låta det gjelder er Taylor Swift-hiten «Shake It Off».

Dommer Michael W. Fitzgerald og avviste saken. Han henviste til at ordene som var gjenstand for plagiat, var vanlige uttrykk og ordsammensetninger.

- For banalt og enkelt

Bakgrunnen for søksmålet er at for 18 år siden skrev Sean Hall og Nathan Butler låta «Playas Gon’ Play» som ble spilt inn av jentegruppen 3LW. De to låtskriverne har også jobbet med Backstreet Boys, Victoria Beckham, Lionel Richie, Pink, Maroon 5 og Justin Bieber.

Tekstlinjene det strides om, er «the players gonna play» og «the haters gonna hate».

- Ordene og setningen mangler originalitet og kreativitet som kreves for opphavsrettsbeskyttelse. Setningen er for banal og enkel for å kreve copyright, uttalte dommeren, avviste saken og frifant Taylor Swift og henne to medforfattere.

Flere plagiatbeskyldninger

Nå skal plagiatsaken opp for retten, etter at en jury likevel har fastslått at dommeren ikke har anledning til å avslå det påståtte teksttyveriet fra Hall og Butler, som først brukte setningen i låta «Playas Gon’ Play».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer