Shakespeare i alle kanaler

Wandrups utvalgte: Stor antologi med nynorske versjoner.

ALLTID POPULÆR: 400 års markeringen av William Shakespeares død går mot slutten. Men navnet hans er stadig framme, seinest i Bob Dylans takketale til Svenska Akademin etter tildelingen av Nobelprisen. NTB SCANPIX/Dagbladet
ALLTID POPULÆR: 400 års markeringen av William Shakespeares død går mot slutten. Men navnet hans er stadig framme, seinest i Bob Dylans takketale til Svenska Akademin etter tildelingen av Nobelprisen. NTB SCANPIX/DagbladetVis mer
NYNORSK: Ronnie Spaans har samlet Shakespeares greatest hits på nynorsk.
NYNORSK: Ronnie Spaans har samlet Shakespeares greatest hits på nynorsk. Vis mer

BOK: Det går mot slutten på markeringen av at det er 400 år siden William Shakespeare forlot oss. Kollega Inger Merete Hobbelstad har utgitt essaysamlingen «Å leve med Shakespeare». For oss som har hatt forfatteren som kollega, kan man kanskje kalle den 575 sider lange boka en kortversjon av hennes mange monologer om dikteren fra Stratford i lunsjpauser, i korridorer, på julebord, vorspiel, nachspiel osv. Det er all grunn til å gratulere.

Shakespeare er gjendiktet på alle målformer. I boka «William Shakespeare - Det beste av dramatikken» har litteraturviteren Ronny Spaans samlet utdrag fra 23 dramaer, gjendiktet av dyktige språkfolk opp gjennom åra. Spaans har også skrevet spenstige for- og etterord. Shakespeares greatest hits, på sprelsk nynorsk.

Edvard Hoem er ikke med. Til gjengjeld fins hans 13 Shakespeare-oversettelser på Oktober forlag, som feirer året med å utgi «Hamlet» og «Romeo og Julie» i pocket.

ESSAYS: Inger Merete Hobbelstad har skrevet om sin litterære helt.
ESSAYS: Inger Merete Hobbelstad har skrevet om sin litterære helt. Vis mer