Shakespeare i for trang frakk

Alle som har sett filmen «Shakespeare in Love» og tror på bildet av Shakespeare som skriblet ned sin poesi på et trekkfullt loft, bør lese boka «Den mangfoldige Shakespeare». Og etterpå skal de være klar over at poeten var enda mer mangfoldig enn i boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Norges fremste Shakespeare-kjenner, professor Kristian Smidt, utgir i disse dager boka «Den mangfoldige Shakespeare», en bredt anlagt studie over dikteren fra Stratford. Det var grunn til å ha store forventninger foran denne utgivelsen. Men bokas mangler er så store og grove at de skjemmer framstillingen. Den mangler perspektiver og virker uaktuell i forhold til mange nyere Shakespeare-studier.

Professor Smidt angir selv bokas hensikt som en avrunding av en del av hans observasjoner og betraktninger omkring Shakespeare. Dette er altså ikke en bok som forsøker å si alt, men den har form av en introduksjonsbok. De som ønsker en slik, har mye å lære, men må være klar over at boka har store mangler.

Shakespeares kunst

For akademikere er det ikke noe nytt og lite nyttig. Smidt skal ha ros for å ha skrevet en nøktern og saklig fundert bok, som konsekvent unngår all form for spekulasjon.

Problemet er ikke det som står i boka, men alt som ikke er tatt med.

Smidts fokus er det menneskelige aspektet ved Shakespeares dramatikk, og hans framstilling er konvensjonell. Gjennom flere innfallsvinkler til dramaene og sonettene, der fokus bl.a. går på typer kontra individer, bruker han teksteksempler som grunnlag. I den forbindelse har Ludwig Wittgenstein skrevet noe man bør merke seg: «Det er ikke som om Shakespeare gav gode portretter av mennesketyper og i denne utstrekning sa noe sant. Han er ikke naturtro. Men han har en så smidig hånd og en så egenartet strek at alle hans figurer virker betydningsfulle og verd å se nærmere på.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer