Shakespeare-koden kan nærme seg en løsning

- Nå er jeg på vei til Canada for å skrive historie, sier Petter Amundsen

PÅ VEI TIL CANADA: Petter Amundsen kan skrive verdenshistorie om teoriene hans viser seg å stemme. Foto: Thomas Rasmus Skaug
PÅ VEI TIL CANADA: Petter Amundsen kan skrive verdenshistorie om teoriene hans viser seg å stemme. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

(Dagbladet): - Vi har fått ferten av den største skatten som enda ligger uoppdaget, og er i ferd med å sirkle oss inn. Vi håper på et gjennombrudd. Jeg har fått munnkurv, men vi har god nok grunn til å sparke igang crowdfundingen og dra over, sier Petter Amundsen

- Helvete løs
I over 10 år har han lett etter, og funnet, hemmelige koder og beskjeder i flere verker, blant annet av William Shakespeare. Hans funn og teorier er blitt fulgt av media, blant annet gjennom tv-serier, dokumentarfilmer og boka «Organisten» av Erlend Loe.

Amundsen mener blant annet å ha bevis for at William Shakespeares verker ikke er skrevet av forfatteren selv. Gjennom et ledd av skjulte beskjeder og koder, har Amundsen kommet fram til at verkene skjuler et skattekart. Et kart som til slutt leder til en dam på øya Oak Island utenfor kysten av Nova Scotia, en øy som har vært i skattejegeres søkelys i hundrevis av år. Det er dit han nå er på vei.

- Har jeg rett i hva skatten er, et tempel i ordets opprinnelige betydning, et oppriss i bakken som peker til en lagringsplass for tempelskatter fra 1100 tallet, så er kanskje helvete løs. Det kan ha enorme politiske konsekvenser. Så det er viktig å skynde seg langsomt, sier Amundsen.

- Mange vil felle øksen
Flere har derimot ytret seg svært kritisk til store deler av Amundsens teorier. Han har både blitt kalt lystløgner, konspiratorisk og en bløffmaker. Shakespeareforskere både i Norge og utlandet viser til store mengder bevis for at den engelske dikteren og lyrikeren skrev sine egne verker.

Om det derimot skulle vise seg at det ikke finnes tegn på skatten under dammen, er Amundsen den første til å innrømme det. Han sier han ikke vet om det er galskap som driver han eller ikke.

- Jeg har stukket hodet langt ut, og mange vil nok felle øksen. Men syntes jeg bør ha kred for å følge opp det jeg står for, og at jeg er der og ser at dammen tappes og eventuelt avslører meg, sier Amundsen.

History Channel
Etter flere års kamp mot myndigheter og landeiere, har han nå satt seg på flyet til Canada for å overveie forhandlingene med myndighetene for å få tappe dammen tom for vann.

Amundsen får ikke lov til å avsløre detaljer om hvorfor han reiser til Canada akkurat nå. Han foreslår derimot et scenario der de får lov til å tappe dammen på Oak Island.

- Det blir ikke graving, men undersøkelser. Vi har søkt om en såkalt «non evasive approach». Det blir ikke en inngripen. Vi blir ikke stående med skatten i hånden, sier han.

Håpet er at tappingen vil avdekke tegn på menneskelig aktivitet på bunnen, eller at dammen er kunstig.

Med på turen denne gangen skal Amundsen ha selveste History Channel i USA. Det er de som har lagt munnkurv på Petter de neste ukene.

- Dette er potensielt enormt svært. Får jeg 30% rett vil det få ekko over hele verden.

Crowdfunding
Nå forsøker Kjell Eriksen, som er produsent for den norske filmen som lages om ekspedisjonen, å få ferdigfinansiert prosjektet. Blant annet søker han gjennom nettstedet NewJelly at folk skal være med å bidra til at filmen blir en realitet gjennom crowdfunding.

- Alt har kommet veldig brått på, og vi vet ikke helt hvordan ender. Men det er snakk om at dammen skal tappes og at vi får lov å være der og filme.

Hva kan folk bidra med?

- Hittil har folk bidratt med alt fra 5 til 350 euro. Alle som bidrar kommer til å få dvd av den nye filmen før den går på lufta. Vi kan ikke kontraktsfeste det, men de som bidrar mest vi vil prøve å tilbakebetale.

- Vi søker alle vanlige kilder om penger også, men for å komme i gang trenger vi cash. Bare reise dit koster 100 000 kroner. Alle på teamet reiser på premisset at blir det penger skal de ha lønn, hvis ikke investerer de lønna si. Vi har selv investert mellom 3 og 4 millioner kroner i prosjekter, så det er ikke mye igjen å hente. Vi søker også finansiering flere andre steder som Fritt Ord og Filmfondet, og vi jobber tett med NRK.

Eriksen sier at de har fått enorm respons på forsøket på crowdfunding. I skrivende stund har forespørselen ligget ute i noen få timer, og de har allerede fått inn nesten 8000 euro.

- Det har vært en enorm respons gjennom blant annet Facebook-siden vår. Den responsen har i mange perioder vært grunnen til at vi ikke har gitt opp. Nå materialiserer den seg i form av økonomi også. 

«ORGANISTEN»: Forfatter Erlend Loe (t.v.) skrev i 2006 boka «Organisten». Den handler om Petter Amundsens jakt etter Shakespeares originalmanuskripter. Foto: Nina Hansen
«ORGANISTEN»: Forfatter Erlend Loe (t.v.) skrev i 2006 boka «Organisten». Den handler om Petter Amundsens jakt etter Shakespeares originalmanuskripter. Foto: Nina Hansen Vis mer