Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shakespeare-koden

Petter Amundsen og Erlend Loe om sin jakt på Shakespeares originalmanuskripter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les anmeldelsen

  Under Bok i sentrum i helga frontet for første gang frontet en samlet forfatterduo den sensasjonelle boka, som gjør krav på å dokumentere nøyaktig hvor originalmanuskriptene ligger.

  - Disse kan kun sammenliknes med originalmanuskriptene til Gutenbergs bibel. Og de går for 40-50 millioner kroner, sa Petter Amundsen.


  Roman ble til intervju


  Den ifølge Erlend Loe geniale organisten ved Skøyen kirke i Oslo, oppsøkte for to og et halvt år siden daværende spillefilmkonsulent Loe. Han ønsket økonomisk støtte til en
  dokumentarfilm om sin jakt. Loe ga et par hundre tusen kroner.

  (Dokumentaren på fire episoder er snart ferdig og vil bli vist på NRK neste år - den er også solgt til flere europeiske land, i likhet med boka.)

  Petter Amundsen kom tilbake til Loe i fjor høst, og ønsket samarbeid om ei bok med samme tema. I forordet skriver Loe at Amundsen hadde begynt på en roman à la «Da Vinci-koden». Dette vegret Loe seg for:

  - Jeg ønsket å la boka bli et langt intervju med organist Petter Amundsen, basert på våre 14 møter. Dette fordi jeg ville yte rettferdighet til Petter. Har han rett, setter han «Da Vinci-koden» helt i skyggen.


  Stjernekart
  «Organisten» knekker et vell av koder for å finne svar på dette:
  1. Hvem var egentlig Shakespeare?
  2. Hvor er det blitt av originalmanuskriptene hans?
  3. Hva ligger skjult på skatteøya Oak Island ved Canadas østkyst?

  I første folioutgave av Shakespeares samlede verker, utgitt sju år etter hans død, står det at alle stykkene er utgitt i samsvar med originalmanuskriptene. Som altså var - og er -
  borte.

  - Noen har likevel redigert i folioen. Hvorfor? spurte Petter Amundsen i helga. Og viste hvordan navnet «Bacon» - i kodet versjon - dukker opp bestemte steder. Essayisten og filosofen Francis Bacon er en man tror kan ha skrevet i Shakespeares navn.

  Petter Amundsen opererer med et stjernekart han mener viser hvor Shakespeares originalmanuskripter ligger nedgravd - emballert i kvikksølv, og sammen med en stor skatt.


  En skjult skatt


  Sentralt står «Boteswain» (båtsmann) - det første ordet i det første skuespillet i første folio - «Stormen». På Amundsens stjernekart er «botes» identisk med stjernebildet Kusken, og «wain» er Karlsvogna. Disse og andre koordinater leder til Oak Island, hvor skattejegere har operert i 200 år, etter at en skatt visstnok ble begravd der på 1700-tallet. Amundsen, som selv er frimurer, antydet i går at skatten - og manuskriptene - er gravd ned av en søsterorganisasjon av Frimurerordenen.

  Petter Amundsen og filmteamet har besøkt den vanskelig tilgjengelige øya.

  - Han måtte betale 100 000 kroner for å få måle og grave der i tre dager. Magasinet Rolling Stone hadde nylig en sekssiders reportasje om Oak Island. Der står det at Petters funn er sensasjonelle, sier Loe.

 GENIAL ELLER GAL? Erlend Loe (t.v.) har under hele prosjektet vaklet mellom å tro at organist Petter Amundsen er sprut gæren eller genial. Han landet på det siste. I helga presenterte de boka «Organisten» på Norli bokhandel. Foto: NINA HANSEN
GENIAL ELLER GAL? Erlend Loe (t.v.) har under hele prosjektet vaklet mellom å tro at organist Petter Amundsen er sprut gæren eller genial. Han landet på det siste. I helga presenterte de boka «Organisten» på Norli bokhandel. Foto: NINA HANSEN Vis mer