Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

shanghai my heart

Vi har funnet en drøm av en by. Den ligger bare 24 timer unna.

jaggu en kineser til i pysjamas. Det kryr av dem i Shanghai. Mellom høyhus du aldri har sett makan til. Rundt ankomststasjonen til verdens raskeste flytog. I den gamle bydelen. Og på markedet, blant alle typer kopierte merkevarer.

Men hvorfor pysjamas?

DET ER NOEN KJIPE

ting med å være i Shanghai. For eksempel at folk raper, promper og spytter uten å skjemmes over det. Nå er det riktignok fascinerende med frigjorte folk, men det skal godt gjøres å ikke rynke litt på nesa. Hva kinesernes løsslupne omgangsform med kroppsfunksjoner skyldes, kan man sikkert finne en god sosialantropologisk forklaring på. Vi bare konstarerer fakta. På kjøkkenet har de en forkjærlighet for å lage delikatesser av ting vi helst kaster her hjemme. Du kan banne på at det dukker opp et fiskehode i fiskesuppa eller et kyllinghode i kyllingsuppa. På De Shui Dong, en helt vanlig kinesisk restaurant, fant vi kutunge i pepperolje, pannestekte griseinnvoller, braisert skilpadde, froskelår og oksemage med paprika på menyen. Du kan trøste deg med at de ikke bare spiser hund i Kina. Men det vanlige kinesiske kjøkken er ikke noen spøk for norske ganer, sørg i hvert fall for å få tak i en engelsk meny før du bestiller. Men slapp av, det finnes fantastiske restauranter også.

I Shanghai har de alt.

DET BESTE MED BYEN

er skybarene, skyrestaurantene, utsiktspunktene og de utendørs heisene på hotellene. Våre tre favorittheiser finner du på Jinjiang Tower, Jinmao Building og Garden hotel. I motsetning til New York og altfor mange andre storbyer, vet Shanghai å kunne tilby en øl eller et måltid inntatt i høyden. Nesten alle bygg med respekt for seg selv har servering på toppen. Og bare så det er sagt, det er obligatorisk med et besøk på baren i 87. etasje på Jinmao Building.

Vel nede på bakken kan du registrere et eksotisk fenomen: det fins egne lekeområder for pensjonister i parkene. Egne apparater der gamle mennesker kan sykle, dra i snorer eller ro. Særlig tidlig på morgenen, men også seinere på dagen, kan du se ivrige pensjonister i Karate Kid-drakter. Noen trener tai chi, noen øver med sverd, noen klapper på trærne, noen går baklengs, noen øver med vifter, noen danser og noen trasker rundt med tekanna si og drikker.

MEN DET ER

shopping folk snakker om etter å ha vært i Shanghai. Ikke så rart, egentlig. På Xiangyang Market er det forseggjorte kopier i tonnevis. Alt fra goretex-jakker til Rolexer, silke, Nike-sko, dvd-er, Levis-bukser og Paul Smith-skjorter. Det er billig i utgangspunktet, men her er det forventet at du skal prute. Det foregår ved at de skriver inn sin utgangspris på en kalkulator, og så taster du inn rundt ti prosent av selgerens forslag som svar, helt til dere møtes på midten. Rundt en tredjedel eller mindre av den foreslåtte prisen er det du skal betale. Og selv om det er lett å føle seg kjip, så er det greit å huske på at ingen ville solgt noe de ikke tjente på. Samtidig er det ofte småpenger det er snakk om, og da finnes det langt hyggeligere ting å bruke tiden sin på en å prute ned en ekstra femmer.

Samme prissetting gjelder på det fascinerende antikkmarkedet på Dongtai road, hvor du kan gjøre en rekke julegavekupp. Her er det lett å tro at man kjøper kinesiske skatter fra landsbygda, men i virkeligheten er det fabrikkerte antikviteter. La deg likevel friste litt.

Fugle- og blomstermarkedet med inngang fra Tibet road er bra, med søte hundevalper, skilpadder, fisker, papegøyer og haugevis med insekter. I Lonely Planet blir det opplyst at silke, antikviteter, perler, klær og tradisjonelle kinesiske kjoler er gode kjøp i Shanghai, det samme er tekanner og musikkinstrumenter.

Mest overraskende for et naivt vestlig sinn er det å ta en tur langs gata Nanjing Xilu, hvor du finner gigantiske supermarked med store Prada-, Dior-, Calvin Klein- og Louis Vuitton-butikker. Helt på nivå, eller over , standarden i vestlige metropoler.

Det er en god ting å legge denne type shopping til en søndag. For i strøket ligger nemlig hotellet Portman Ritz-Carltons restaurant Tea Garden. Den tilbyr ubegrenset med Möet & Chandon champagne til brunchen, som inneholder alt fra hummer til sushi og alt annet man måtte begjære, til en totalpris på 280 norske kroner. Etter å ha hoppet i champagnegryta, går kortet av seg selv nedover handlegata.

Så er det bare å ta heisen opp i nærmeste skybar og bli sittende.

NÅR DET GJELDER

hoteller i Shanghai, så finnes de i billige varianter og i veldig dyre. Det morsomste er å stikke på et halvbillig hotell til rundt 350 kroner natta og be om suiten. Da kan du få en gammel, svær suite riktig så billig. Vi sjekket ut mediumdyre Astor House hotel (tidligere Pujiang hotel), som er byens eldste. Vanlig rompris er på rundt 600 spenn, vi la 1300 kroner på bordet og fikk første natta i en nyoppusset suite på 50 kvadrameter, dusjhode med 30 centimeters diameter, badekar, to sofaer, en breeeed dobbeltseng og glassvegg mellom badet og soveavdelingen. Her skal Charlie Chaplin og Albert Einstein ha bodd. Hotellet er under ombygging litt etter litt, og de fleste rommene har både flatskjerm-pc med bredbånd og tv med dvd-spiller. På Astor House er det for øvrig også mulig å sove på sovesal for rundt 80 norske kroner natta, og gode muligheter for å støte på en backpacker.

Jinmao Building, som huser Grand Hyatt Shanghai, har riktignok drøy utsikt og flotte rom, men blir rett og slett litt kjedelig. Selv om de forskjellige hotellbarene i bygget absolutt fortjener en drink. Andre kule steder å bo inkluderer den tidligere villaen til en svensk hestefantast, Hengshan Moller Villa, og Rujiin Guest House - som er en favoritt blant kinesiske bedrestilte.

Og det er nettopp i lobbyen på Rujiin Guest House vi tilfeldigvis blar litt i en guidebok og kommer til bunns i pysjamasgåten. Det viser seg at trenden går rundt et tiår tilbake, da økonomien tok seg opp og vanlige bykinesere fikk råd til å plusse på pysjamas i en garderobe som til da hadde bestått av lite annet enn en blå Mao-dress. Å ha råd til pysjamas blir sett på som luksus, noe lykkelige pysjamaseiere naturligvis gjerne vil vise fram i gatene.

SHANGHAIS NATTELIV

høres fjetrende ut og er det på mange måter også, men det krever faktisk en viss innsats for å komme seg på de riktige stedene. Den jobben har FREDAG gjort for deg. Den kanskje feteste restauranten i Shanghai heter The Door, og selv om det ser ut som en vanlig landeveiskro på utsiden, er det jo det indre som teller. Det ser eksentrisk og vanvittig kult ut. Med priser som på en middels norsk restaurant får du bra valuta for pengene. Be om å få sitte på hemsen eller i et av avlukkene innerst til venstre.

Klubben Mint har områder der du må ta av deg skoene, den har sultaninspirerte madrasser du kan ligge og søle drinker på, men dansegulvet som tvinger deg ut i spastiske trance- og technomoves drar litt ned. Guandii har et eget rom med r&b-musikk og 30 typer champagne. Litt kulere stemning enn på naboklubben Park97, og godt nivå på hipsterne. Ikke så langt unna ligger Face, som er et bortgjemt hus som har hippe restauranter og kule gjester i helgene. Et sted vi ikke fikk sjekket ut er Mural, som har drikk-alt-du-vil-tilbud og beats i et grotteaktig interiør.

HVIS DU HAR LYST

til å nyte utsikten over Huangpu River og Shanghai skyline i eksklusive omgivelser med litt høy business-faktor, er M on The Bund et herlig sted. Det samme er 3 on The Bund rett over gaten og restaurantperlen T8 rett ved actionstjernen Jackie Chans fryktelig restaurant og bar, Star East. For å holde deg oppdatert på utelivet, er bladet «That\'s Shanghai» gull: helt oppdatert og heldigvis på engelsk, men med adressene på kinesisk, slik at drosjesjåførene skjønner hvor du vil. Det gjør de nemlig ikke ellers.

Det er også en god idé å få folka i hotellresepsjonene til å oversette adressene du trenger til kinesisk.

Det er nemlig ikke fett å være lost in translation i Shanghai.

FORMANN MAO: Finner du i alle former på antikvitetsmarkedet Dongtai road.
I FARTA: I den gamle delen av Shanghai ser det ut akkurat som man trodde det skulle gjøre.
BORD WITH A VIEW: Restauranten M on The Bund har utsikt til Shanghais vanvittige skyline og elva.
I KINA SPISER DE HUND: Men ikke disse, altså. Søte små hunder kan kjøpes på dyremarkedet. Der finner du også alt annet rart.
ALDRI FEIL: Du er alltid riktig kledd i pysjamas. Her på shopping.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media