Shania Twain rømmer USA

CHARLOTTE, NORTH CAROLINA (Dagbladet): På tre år har kanadiske Shania Twain (33) blitt så populær i USA at hun nå ser seg nødt til å rømme landet: - I USA har jeg mistet alt privatliv. Nå vil jeg prøve å leve en mer anonym tilværelse i Europa.

I Nord-Amerika har Twain hatt en eksplosjonsartet popularitet siden utgivelsen av «The Woman In Me» i 1995. Albumet har solgt over 10 millioner, og oppfølgeren «Come On Over» er fortsatt blant USAs 10 mest solgte plater ett år etter at albumet ble gitt ut.

- Det er gøy å lykkes, men samtidig er jeg ikke så glad i berømmelsen, sier Shania, som på tross av sin base i et svært landlig strøk i nærheten av Lake Placid ikke får være i fred i nabolaget.
- Det er tøft når man går på butikken for å handle mat, ikledd hatt og solbriller, og likevel blir kjent igjen. Folk synes å vite alt om meg, og det plager meg.

Drepte countryen

Nå tar Shania konsekvensen av situasjonen. Hun flytter til Sveits for å komme unna hysteriet i Amerika. Med på lasset til Sveits blir ektemannen Robert John «Mutt» Lange. Mutt var i det stille en av rockens mest populære produsenter på 80-tallet. Han har plater som «Back In Black» med AC/DC og «Hysteria» med Def Leppard på samvittigheten, og får også mye av æren for Shanias suksess.

Mutt oppdaget Twain etter hennes 93-debut, tok kontakt via telefon, og ble hennes nye samarbeidspartner. De to ble forelsket, giftet seg i romjula 93 og lagde deretter tidenes mest suksessfulle album utgitt av en kvinnelig countryartist. Skjønt country: med sine hyperkommersielle popinnslag har Shania for lengst fått merkelappen «hun som drepte country» .

For sexy

- Ja, folk sier så mye rart. Ikke minst i countryhovedstaden Nash- ville har det vært mye bråk. Men man må huske på at country er en veldig konservativ sjanger. Det er mange som ikke tåler forandringer. Og artister som tør å flytte grenser må tåle å være litt kontroversielle. At jeg blir beskyldt for å ha «drept countryen» , sårer meg faktisk ikke.

Noe av det som utrolig nok har skapt størst furore blant country-puristene, er Shanias utseende. Hennes sexy, men likevel svært så uskyldige videoer har ikke falt i god jord i Nashville.
- Enten man er stygg eller pen, tjukk eller feit, så spiller man på utseendet sitt. Jeg er en ung, sunn og veltrent kvinne som liker å ta meg godt ut. Og en ung, sunn kvinne er sexy. Jeg har klart å gi sangene mine en visuell pønsj. Nok en gang tror jeg det dreier seg som de inngrodde holdningene i Nashville, sier hun.

Tynn stemme

I møte med Dagbladet framstår Shania Twain som en jordnær og nykkefri stjerne. Når hun fyller Charlotte Coliseum til randen med 15000 tilskuere seinere på kvelden, avsløres Twains store familieappell. Foreldre bærer sine barn fram til scenen der de overrekker blomster og små gaver til Shania. Mannfolka har sitt å hvile øynene på mens kvinnene forholder seg til Shanias tekster. Og alle kan jynge med på Twains lettfattelige låter. Få ser ut til å plages over at hun har tynn stemme og flat utstråling.

Midt under en av låtene forteller Shania om sin lutfattige oppvekst i Canada.

- Familien min var fattig, far hadde problemer med å få arbeid, og vi var ofte sultne, fortelle Shania før hun oppfordrer publikum til å gi penger til hennes veldedighetshjelp for vanskeligstilte barn.

I dag er Twain alt annet enn fattig, og hun lever opp til sitt indianske artistnavn. Shania betyr «jeg er på vei» . På vei mot nobelkonserten og på vei mot å bli en av 90-tallets virkelig store stjerner.

NOBEL DAME: Shania Twain er klar for Norge. Hun er ingen megastjerne i Europa slik hun er i USA.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 463377630


Varnish cache server