- Sheikha Al-Mayassa (28) har kjøpt «Skrik»

Nyhetsbyrå hevder «Skrik» er i arabisk eie.

KUNSTSAMLER: 28 år gamle Sheikha Al-Massaya (til venstre) har sørget for at flere verdifulle kunstverk har havnet på museum i Qatar. . Foto: Stella Pictures.
KUNSTSAMLER: 28 år gamle Sheikha Al-Massaya (til venstre) har sørget for at flere verdifulle kunstverk har havnet på museum i Qatar. . Foto: Stella Pictures.Vis mer

(Dagbladet): En anonym kjøper la inn vinnerbudet over telefon da Edvard Munchs «Skrik» ble solgt på auksjon hos Sotheby's i New York onsdag. Budet var på rekordhøye 107 millioner dollar, tilsvarende 615 millioner kroner.

Ifølge nyhetsbyrået DPA var det kongefamilien i Qatar som la inn rekordbudet.

Det var ventet at kongefamilien, gjennom 28 år gamle Sheikha Al-Massaya, kom til å by på «Skrik».

Eier også verdens dyreste maleri Sheikha Al-Massaya, som er én av Hamad bin Khalifa al-Thanis totalt 13 døtre, har på kort tid seilt fram som en av de mest profilerte kjøperne i kunstverdenen.

28-åringen har blant annet stått bak det dyreste kunstkjøpet i historien. I februar bladde familien hennes opp rekordhøye 1,5 milliarder kroner for Paul Cézannes «Kortspillerne» i en privat handel.

Hun har også handlet et Mark Rothko-verk for 70 millioner dollar og et Damien Hirst-verk for 20 millioner dollar i nyere tid.

Topper lister Sheikha Al-Massaya forsøker å gjøre oljestaten Qatar om til et kulturelt mekka. Hun er nylig kåret til den mest innflytelsesrike kvinnen i kunstverden.

28-åringen har en bachelorgrad i statsvitenskap, og sitter i flere styrer i hjemlandet Qatar. Hun er blant annet én av nøkkelpersonene i The Qatar Museums Authorithy, som har som formål å fremme kunst i den muslimske verden.

UNDER HAMMEREN: «Skrik» ble solgt for en rekordsum i New York i natt. Foto: Johannes Worsøe Berg
UNDER HAMMEREN: «Skrik» ble solgt for en rekordsum i New York i natt. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer

Privat er hun gift med sin tremenning, Sheikh Jassim bin Abdul Aziz Al-Thani. Sammen har de sønnene Hamad og Mohammed.

På telefon Det var superselgeren Charles Moffett som la inn bud for den anonyme kjøperen. Han representerer vanligvis amerikanske kjøpere, ifølge Wall Street Journal.

Moffett er Sotheby's viseformann for impresjonistisk, moderne og samtidskunst på verdensbasis. Han har vært ansatt hos Sotheby's siden 1998, men karrieren hans favner over tre tiår.

Blant annet har han vært kurator ved Metropolitan Museum of Art, Fine Arts Museums of San Francisco og National Gallery of Art, og har vært involvert i flere store kunstsalg.