Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Sherlock Holmes»

«Sherlock»-krangelen fortsetter: - Ikke tv-seerne som bestemmer

Skuespiller Martin Freeman fyrer opp under debatten om BBC-seriens framtid.

SHERLOCK: Her er traileren til sesong 4 av BBC-serien Sherlock Holmes. Vis mer

(Dagbladet): Diskusjonen rundt tv-serien «Sherlock» gir seg ikke med det første. Det har vært mye spekulasjoner om det ville bli en ny sesong.

Mens fansen håper på en sesong nummer fem av den populære BBC-serien, havnet de to stjernene Benedict Cumberbatch og Martin Freeman tidligere i vår i en ordveksling om framtida til serien «Sherlock».

Den gangen var det Cumberbatch som fikk det siste ordet. Nå ser det til at Freeman har fyrt opp debatten igjen, ved å komme med en utdypende kommentar til kritikken han ga innledningsvis.

«Patetisk»

De to spiller henholdsvis Sherlock Holmes og hans makker Doktor Watson i BBC-serien «Sherlock Holmes». Bakgrunnen for krangelen var at Freeman i klare ordelag meldte at han synes forventningene til en ny sesong er for store, og at det gjør at det ikke lenger er gøy å spille.

- «Sherlock» hadde en veldig høy kvalitet fra begynnelsen av. Og når du begynner med så høy kvalitet, er det ganske vanskelig å opprettholde den, sa Freeman i et intervju med The Telegraph i mars.

Han sa også at folks forventninger til programmet gjorde at det ikke var noe gøy å jobbe lenger.

Mottatt kritikk

Det førte til at medskuespiller Benedict Cumberbatch gikk ut for å forsvare serien, og kalte Freemans holdning «patetisk». I et intervju med Daily Beast har imidlertid Freeman nå uttalt seg på nytt, for å utdype hva han mente:

- Poenget mitt med «Sherlock» var at forventningene fra fansen kan bli høye. Det er et visst aspekt ved dette at noen fans kommer til å lage sin egen greie ut av programmet ditt - noe som er greit nok, så lenge vi anerkjenner at det er faktisk det som skjer, sier han til Daily Beast.

«Sherlock» ble en umiddelbar suksess da det først ble vist på tv for åtte år siden. Den gangen var det mer enn åtte millioner mennesker som så den første episoden. Serien har vunnet flere priser, blant annet BAFTA, Emmy og Golden Globe.

Men etter den siste sesongen har serien mottatt mye kritikk, blant annet for at historiene serien følger blir for drøye og utrolig, og for at det er blitt for mye action og for mange klisjeaktige tvister i plottet.

- Ikke tv-seerne som bestemmer

Freeman sier han opplever at folk insisterer på at «Sherlock» skal være et helt annet type tv-program enn det faktisk er. Til syvende og sist er det faktisk ikke tvseerne som bestemmer hvordan programmet skal være, sier han til Daily Beast:

- Nei, dette er faktisk det programmet som vi lager, og som vi alltid har laget! Jeg vet dere vil at dette skal skje, men det betyr ikke at det kommer til å skje. Jeg vil ha masse forskjellig i livet mitt jeg også, men det kommer ikke til å skje. Det blir, oppriktig talt, slitsomt i lengden.

Freeman understreker at han er fullstendig klar over hvor viktig programmet er i livet hans, både på et profesjonelt og på et personlig plan. Han mener at han er blitt framstilt på en måte som har fått det til å virke som om han ikke skjønner det.

- Jeg er en fan av programmet. Dessverre er det «gleden» som følger å bli sitert ut av kontekst, og at aviser trenger en overskrift, selv om den overskriften som ble brukt er noe jeg aldri har sagt, ikke på noe tidspunkt under intervjuet, sier han.

«Sherlock» er basert på bøkene til forfatter Arthur Conan Doyle. Men i motsetning til bøkene, hvor handlingen er satt til 1800- og 1900-tallet, lever BBCs «Sherlock» i nåtid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media