Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shhh! Stille!!

Et velkomment innblikk i verdens viktigste yrke.

LÆRER PÅ TV: I «Lærerne» følger vi blant annet Lars Petter Flyen (27) på Årvoll skole. Foto: NRK
LÆRER PÅ TV: I «Lærerne» følger vi blant annet Lars Petter Flyen (27) på Årvoll skole. Foto: NRK Vis mer

TV: Da jeg gikk på barneskolen var det de kvinnelige lærerne som hadde mest problemer med å skape ro - eller, som vi tøffe gutta så det, skaffe seg respekt.

På Årvoll skole er det Lars Petter Flyen som sliter med sin skokk av yre femteklassinger.

Nyutdannede Lars Petter (27) synes det er for mye å passe på. Han ser ingen direkte sammenheng mellom teorien fra lærerskolen og dette gedigne kaoset. Helst skulle han sett at det var én sløydlærer per elev, noe ingen av partiene på Stortinget kommer til å programfeste med det første.

Vi er tett på Lars Petter, som snakker mye om at han gjør sitt beste og at det et slit. Det topper seg når faren til Pernille ringer - «morsk i stemmen», ifølge Lars Petter - og sier at datteren klager over bråk i klassen.

Mekling
«Mye å passe på» er også en nøkkelfrase for filmteamet bak «Lærerne». Hvordan syr man dette kaoset, også kjent som den norske skolehverdagen, sammen til en slags helhet? Og hvordan får man vist bakgrunnen for de konkrete konfliktene?

Vi ser i små glimt at klasse 5A minner om fuglefjellet på Røst, men det kan jo ikke være slik hele tida? Mye av det som skjer må vi som seere slutte ut fra slike glimt, men det funker.

Når konflikter spisses, bruker kamera tid, som i den andre «høydaren» i kveldens episode. Den oppstår når Muhammed, en myndig 5.-klassing som bruker ståstol, klager på assistenten sin og «instruksen», slik at læreren, Lena Hansen, må organisere en elevsamtale og mekle mellom dem.

Cliffhanger
Den flittig tappete brønnen av dokusåpekonsepter vil ikke gå tom med det første. Grunnen er at vi stadig flytter grensene for hva som kan filmes. Mange vil nok fremdeles reagere instinktivt på en serie som «Lærerne» med et «Hold det kameraet unna unga vårres!». Andre, derimot, skriver under på de juridiske dokumentene og satser på at det går bra.

Trenger vi en dokusåpe om den norske skolehverdagen? Så absolutt. Det snakkes i forbindelse med serien om at læreryrket er verdens tøffeste. Det tviler jeg litt på, men vil i stedet hevde at det er verdens viktigste.

Derfor synes det så godt når noen ikke passer i jobben. Jeg hadde en lærer som likte å si: Hvis du begynner å svette når du hører ordet «elev», bør du ikke være lærer. Dette gjelder trolig ingen av de profilerte lærerne på Årvoll, men er en medvirkende årsak til «problemene i skolen».

Kveldens episode avsluttes med en saftig «cliffhanger», når Lars Petter blir utfordret av Pernilles far: Vi har et problem, har du noe forslag til løsning?

NORGES NYE TV-PORTAL: Har du sjekket ut våre nye tv-programmer på Se.no?
NORGES NYE TV-PORTAL: Har du sjekket ut våre nye tv-programmer på Se.no? Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling