Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shirin Ebadis selvbiografi selger godt

Samtidig gjør Frank McCourt knallentré

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frank McCourts «Lærer\'n» er en krysning mellom memoarer og roman, og det er litt merkelig at den dukker opp på Boklista for generell litteratur. Der dukker den til gjengjeld opp som nummer to.

«Lærer\'n» er siste del av en trilogi som beskriver McCourts reise fra Irland til topp i New Yorks skolesystem.

- «Lærer\'n» er en sjelden lærerik leseopplevelse. Jo lengre inn i boken jeg kommer, jo dypere klangbunn skaper McCourt, skriver Aftenpostens anmelder:

Ebadi på norsk

- Vittighetene og de underholdende anekdotene fra hans 30 år lange karrière blir akkompagnert av samtidsstemninger, de mørke minnene fra forfatterens barndom i Irland, personportretter, og et oppgjør med et nedarvet, kulturelt tankegods som skapte mer frykt enn frihet hos forfatteren - alt dette befriende bra språklig gjengitt i den norske versjonen.

Norges-aktuelle Shirin Ebadi gjør samtidig debut på 12. plass med «Iran våkner».

- Dette er like mye en glimrende innføring i Irans nyere historie som en selvbiografi fra et spennende liv, skriver Dagsavisens anmelder om boka som Ebadi har gitt undertittelen «En beretning om revolusjon og håp».

Storhaugs kraftsalve

GODT LESESTOFF: Shirin Ebadi fikk Nobels fredspris i 2003. I dette intervjuet forteller hun om flere drapstrusler etter pristildelingen. Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
GODT LESESTOFF: Shirin Ebadi fikk Nobels fredspris i 2003. I dette intervjuet forteller hun om flere drapstrusler etter pristildelingen. Foto: NIKOLAI JAKOBSEN Vis mer

Hege Storhaugs «Men størst av alt er friheten» er på lista for generell litteratur for andre uke, og klartrer forsiktig opp til 10. plass.

Dette skrev Dagbladets anmelder om boka i går (les ukas anmeldelser):

- En god debattbok skal være høyrøstet og frekk, slik at den avføder motinnlegg. Disse kriteriene oppfyller Storhaug til gagns i «Men størst av alt er friheten», men Storhaug blir så overivrig at hun snubler i sin egne spor.

Se Boklista: