Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Shirley uten bannskap

TRONDHEIM (Dagbladet): Musikkanmelderne er uenige, men kronprins Haakon og Elin Tvedt digger henne. Vennlig, imøtekommende og blottet for bannskap inntar Garage-vokalist Shirley Manson (35) Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsertene i henholdsvis Trondheim i kveld og Oslo Spektrum i morgen skjer uten Garages berømte trommeslager, Butch Vig. Vig ble legendarisk over natta da han produserte «Nevermind» med Nirvana i 1991. Og Garbage er hans hjertebarn.

Bare tre av fire Garbage-medlemmer er derfor i Norge, rett fra New York etter å ha spilt i Madison Square Garden.

Går nye veier


Bandets skotske vokalist virker trøtt og sliten etter flyturen, men svarer vennlig og imøtekommende på Dagbladets spørsmål - for anledningen uten noen av bannordene hun er kjent for å strø om seg med.

Den nyeste CD-en, «Beautifulgarbage», har fått blandet mottakelse av anmelderne: i USA er mange kritikere fortsatt positive, mens Dagbladet gir to på terningen under tittelen «Rett i søpla».

- Noen mener den er forskjellig fra de andre CD-ene, andre synes ikke det. Noen synes den er fantastisk, andre synes den ikke er fantastisk. Så hva kan jeg si? Den er ei merkelig plate som viser at vi er influert av mye og av mange. Vi har prøvd å gå noen andre veier og føler vel at dette er vår mest solide plate til nå, med en energi som vi ikke har fått fram tidligere.

- Butch Vig er igjen hjemme i USA. Hvorfor?

- Han har hepatitt A, som har slått ham helt ut. Han er dratt til Los Angeles for å hvile og trenger seks uker på å bli frisk, men vi bestemte oss for å spille disse showene uansett. Så vi fikk tak i Matt Chamberlain, som spiller på plata vår. Vi har ennå ikke spilt med Matt på scenen, men prøvene har gått bra. Han er en fabelaktig trommeslager, og vi kjenner ham og liker ham. Men det kommer til å bli veldig, veldig rart.

- Hvordan har terrorangrepet 11. september og det som har skjedd etterpå påvirket dere?

- På samme måte som det har påvirket resten av verden; vi ble sønderknust og forferdet. Jeg tror det er vanskelig for oss å forstå hva som har skjedd. Og vi er virkelig triste med tanke på hva som skjer i Afghanistan. Jeg tror nok vi alle håpet at dette lot seg ordne på diplomatisk vis. Nå håper vi det tar slutt så raskt som mulig.

- Naive

- Du føler like mye for bombeofrene i Afghanistan som for menneskene som ble rammet i USA?

- Jeg har samme medfølelse for alle som er rammet av vold. Og vold er det i hele verden, hele tida. Amerikanerne har på mange måter vært utrolig naive, nærmest barnlige. Jeg tror de oppfatter dette litt annerledes enn jeg gjør som europeer, men det koker likevel ned til det samme, at vi alle er sjokkerte over dette.

- Er du sliten av turnélivet?

- Noen ganger er det slitsomt og ubehagelig, andre ganger utrolig fint. Er jeg heldig og har fire- fem dager fri i en by, kan jeg utforske den og ha det moro. Andre ganger er det bare å spille og dra videre. Det kan være ganske frustrerende.

Ikke særbehandling

Norges kronprins er en av Garages mange fan. Da gruppa spilte på Rockefeller i Oslo i 1996, ble kronprins Haakon observert syngende i salen. Og han tok turen til Quart-festivalen da Garage spilte der i 1999.

- Kanskje kommer Norges kronprins for å hilse på deg bak scenen i Oslo Spektrum lørdag?

- Han har sett oss opptre to ganger før, men aldri bedt om noen særbehandling. Så jeg har aldri fått møte ham.

Hele Norges coronakart