Shopping, strender og straff av voldtektsofre

Det reiseselskapene ikke forteller deg.

YNDET REISEMÅL:  - Det er i skuffende å se hvor mange norske reiseselskaper som fortsatt reklamerer hemningsløst for Dubai som reisemål og fungerer som forlengelse av myndighetenes propagandamaskineri, skriver Andreas Halse, etter at nok en kvinne blir rettsforfulgt i landet etter å ha anmeldt voldtekt.
YNDET REISEMÅL:  - Det er i skuffende å se hvor mange norske reiseselskaper som fortsatt reklamerer hemningsløst for Dubai som reisemål og fungerer som forlengelse av myndighetenes propagandamaskineri, skriver Andreas Halse, etter at nok en kvinne blir rettsforfulgt i landet etter å ha anmeldt voldtekt.Vis mer
Meninger

Nok en gang blir en kvinne straffet etter å ha blitt utsatt for et brutalt overgrep i Dubai. Etter å ha blitt gruppevoldtatt risikerer den britiske kvinnen nå fengselsstraff for «sex utenfor ekteskapet».

Det er ikke første gang noe lignende skjer. Det strengt islamistiske landet i Midtøsten har derimot en lang tradisjon for å straffe kvinner for å bli voldtatt.

Det er i så måte skuffende å se hvor mange norske reiseselskaper som fortsatt reklamerer hemningsløst for Dubai som reisemål og fungerer som forlengelse av myndighetenes propagandamaskineri.

Hvis man utelukkende baserer inntrykket sitt av reisemålet på annonser fra norske reiseselskaper vil man ha inntrykk av at luksus, shopping, strender og svindyr arkitektur er det som først og fremst preger Dubai. Det er riktig for den som har penger, men mer karakteristisk for det arabiske emiratet er en seksualmoral og lovgivning som synes sex utenfor ekteskapet er verre enn seksuelle overgrep og praktiseringen av et rigid kjønnsapartheid der kvinne for skylden for det meste som finnes av såkalt umoral.

Siden den rettsløse tilstanden til både innfødte og tilreisende kvinner ikke synes å gjøre nevneverdig inntrykk på våre hjemlige reisebyråer innser jeg at det vil være bortkastet energi å oppfordre til å slutte å reklamere for disse.

I anstendighetens navn kunne de som insisterer på å reklamere for denne typen luksusreiser i det minste legg til en nøktern faktaopplysning i alle annonser. Jeg foreslår følgende formulering:

"Dersom du er kvinne er det viktig å forstå at du i realiteten er rettsløs i det du ankommer dette reisemålet. Dersom du opplever seksuelle overgrep er det ikke usannsynlig at du blir straffet med fengsel mens gjerningsmennene går fri. All kontakt med landets myndigheter frarådes, selv du skulle bli utsatt for urett. Enhver seksuell handling gjør deg automatisk til en synder og kriminell. Reglene er naturligvis annerledes for menn. VI, som reiseselskap kan ikke ta moralsk stilling til dette på noen måte, da vårt mandat er å maksimere profitt. Ikke å sørge for sikkerheten til våre reisende."

Eventuelt kan man naturligvis velge å fortsette den nåværende praksisen med særdeles villedende markedsføring. Når intetanende kvinner og jenter blir overfalt og kastet i fengsel er det i hvert fall ingen tvil om at reiseselskaper (i likhet med myndigheter) i hele den vestlige verden har bidratt til både økonomien og legitimeringen av dette regimet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.