Shoppingpartiet SV

KLIMAKRISEN: Med SV-lederen som finansminister har shoppingen i Norge økt kronisk, sammen med klimautslippene – helt til en brå finanskrise slår innover verden. Nå ber hun folk flest shoppe like mye som vi hadde gjort uten krise, altså mer enn noen sinne, uavhengig av behovet for ny flatskjerm, og uavhengig av de økologiske effektene. For å unngå intellektuell uredelighet vil SV fjerne punktet om privat forbruksreduksjon fra partiprogrammet.

Hvorfor bruker ikke SV anledningen til å redusere shoppingen? Økte skatter og avgifter kan finansiere krisepakker der mennesker sysselsettes med å løse klimakrisen, ikke forverre den. Norge kan ikke evig bygge flere hyttepalasser og motorveier – men trenger omfattende jernbaneutbygging. De som mister jobben med å produsere støtfangere til biler, kan produsere solfangere for fattige afrikanere. Norge trenger massive investeringer i klimatiltak. Tid for systemdebatt?

Det var spøkelsesaktig å møte Halvorsens stand in Heikki Holmås i Dagsnytt 18 nylig: Han sa det samme som meg. Halvorsens stand in i finansdepartementet Roger Schjerva vil i Dagbladet 27.11. skape samme enighetsinntrykk: Grønnere forbruk. Men dels har ikke forbruket blitt grønnere sammensatt de siste årene – slik Framtiden i våre henders rapport Økologisk utsyn viser. Dels spiser den absurde veksten opp alle fordeler ved teknologiske framskritt. Beviset fins: I 2007 satte det private forbruket og klimautslippene ny rekord. Prognosene viser at begge deler skulle ha fortsatt å vokse. Finanskrisen – ikke finansministeren – har trolig hindret det.

SV har sluttet å snakke om behovet for forbruksreduksjon. Deler av næringslivet gjør det. Bortgjemte regjeringsdokumenter stadfester at selv Norges nåværende forbruksnivå ikke er bærekraftig. SV vil være et parti for grønn shoppingvekst, men svikter selv der: I Halvorsens berømte shoppingposer var det nok ikke bare rødvin og operabilletter.

SV er redde for shoppingbesatte velgeres dom. Partiet undervurderer ganske mange av oss, og klimaalvoret har ikke sunket inn hos partitoppene.