Shoppingpartiet SV

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KLIMAKRISEN: Med SV-lederen som finansminister har shoppingen i Norge økt kronisk, sammen med klimautslippene – helt til en brå finanskrise slår innover verden. Nå ber hun folk flest shoppe like mye som vi hadde gjort uten krise, altså mer enn noen sinne, uavhengig av behovet for ny flatskjerm, og uavhengig av de økologiske effektene. For å unngå intellektuell uredelighet vil SV fjerne punktet om privat forbruksreduksjon fra partiprogrammet.

Hvorfor bruker ikke SV anledningen til å redusere shoppingen? Økte skatter og avgifter kan finansiere krisepakker der mennesker sysselsettes med å løse klimakrisen, ikke forverre den. Norge kan ikke evig bygge flere hyttepalasser og motorveier – men trenger omfattende jernbaneutbygging. De som mister jobben med å produsere støtfangere til biler, kan produsere solfangere for fattige afrikanere. Norge trenger massive investeringer i klimatiltak. Tid for systemdebatt?

Det var spøkelsesaktig å møte Halvorsens stand in Heikki Holmås i Dagsnytt 18 nylig: Han sa det samme som meg. Halvorsens stand in i finansdepartementet Roger Schjerva vil i Dagbladet 27.11. skape samme enighetsinntrykk: Grønnere forbruk. Men dels har ikke forbruket blitt grønnere sammensatt de siste årene – slik Framtiden i våre henders rapport Økologisk utsyn viser. Dels spiser den absurde veksten opp alle fordeler ved teknologiske framskritt. Beviset fins: I 2007 satte det private forbruket og klimautslippene ny rekord. Prognosene viser at begge deler skulle ha fortsatt å vokse. Finanskrisen – ikke finansministeren – har trolig hindret det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer