Short and Sweet

«DAGENS PLATEUTGIVELSER

er for lange. De består av altfor mange middelmådige låter og de koster for mye,» hevdet den amerikanske musikkjournalisten Mark Coleman i fjor. Nå som nedlasting fra Internett er blitt mer hverdagslig for dagens platekjøpere enn å ta oppvasken, stilles musikere overfor nye utfordringer. Skal de kaste inn håndkleet og bare gi ut singler, eller skal de forsøke å revitalisere albumformatet?

DA CD-EN KOM

i masseproduksjon på begynnelsen av åttitallet, skapte det uante muligheter for musikkartistene. Der de tidligere var prisgitt LP-formatets begrensede plass, kunne de nå utfolde seg fritt over 80 minutter. Og det gjorde de også. I tillegg til å spille inn flere låter, begynte særlig hiphopartister å krydre albumene sine med mellomspill og sketsjer. Noen ganger bidro det til utviklingen av sjangeren. Som regel var derimot ekstramaterialet bare fyllstoff for å støtte opp om potensielle hitsingler.

«DA JEG ANMELDTE

plater på nittitallet, merket jeg at de beste låtene som regel kom i begynnelsen av albumet. Etter hvert dabbet det av,» mente Coleman. Selv om lengden på selve låtene ikke forandret seg, gjorde albumene det. Med opptil 26 spor på et skive kunne det til tider være vanskelig å følge med. Nå i 2004 kan det derimot se ut til at trenden er i ferd med å snu.

TIDLIGERE I SOMMER ga rapgruppa The Roots ut albumet «The Tipping Point». Med bare ti spor var utgivelsen deres mest komprimerte til dags dato. Produsent ?uestlove har flere ganger uttalt at han var lei tjukkfulle album. Han foretrakk dem Short and Sweet . Da undergrunnsrapperen Murs og produsent 9th Wonder i april ga ut tisporsskiva «3:16» hevdet de også at de ønsket å holde albumet så innholdstett som mulig. Bevisstheten rundt albumformatet har tydeligvis økt både hos artister og platekjøpere. Sannsynligvis er det en motreaksjon på både dårlige utgivelser og et platemarked i forandring. De siste åra har spådommer om albumets død blitt gjentatt oftere og oftere. Men som Coleman sa i fjor: «Uansett hvor god hver enkelt Beatles-låt er, {lsquo}Abbey Road' vil alltid være mye bedre.»