Shrekkelig underholdende

«Shrek» er et eventyr av et eventyr, en boblende lek og et animasjonsvidunder.

Et grønt troll, et skravlete esel og en uvanlig prinsesse boltrer seg uhemmet med alle eventyrets tradisjonelle ingredienser og skaper et nytt - storartet underholdende og visuelt nyskapende.

Nå har begrepet «tegnefilm» i lang tid ikke vært hva det tidligere var, ettersom kunsten utøves på datamaskiner. Det er lysår mellom «Lady og Landstrykeren» og «Shrek» hva animasjonsuttrykk angår, men skal håndtegnet artisteri først gis et nytt ansikt, er det bare å bøye seg for hva kreative animatører her har fått til.

Figurene er sanselige, bildene har et unikt perspektiv, mens sånt som stoffer, trær og hår oppleves helt stofflig. Bare se hvilket lys og liv det er i øynene til for eksempel den stakkars Shrek.

Filmen ble laget i løpet av fem år. De involverte ser ut til å ha moret seg hvert sekund.

Vilter fortellerglede

For de formidler fortellerglede fra begynnelse til slutt. Pinocchio, Peter Pan og de tre små griser er blant eventyrfigurene som invaderer myrhullet til einstøingen Shrek, forvist dit av den onde lord Farquaad. Det litt deprimerte trollet vil bare være i fred, så for å få tilbake hjemmet sitt går han med på å hente den vakre prinsesse Fiona ut fra en borg hærtatt av en ildsprutende drage og bringe henne til lorden som hans brud. Med på ferden blir eselet Esel, rampete, snakkesalig og ensom, han også.

Tidsriktig

Snøhvit, Askepott og Robin Hood er andre kjenninger det raljeres med underveis, i en fortelling der eventyrets vante helteframstilling rett som det er snus opp ned. Prinsessen biter fra seg i ren «The Matrix»-stil, og selv dragen oppviser hittil ukjente egenskaper. Et tidsriktig musikalsk akkompagnement bidrar i leken, dialogen er smart, og aldri et eventyr uten god moral: om toleranse, om å ta hverandre slik vi er.

Gode stemmer

I originalversjonen har Mike Myers, Eddie Murphy og Cameron Diaz stemmene til hovedpersonene, med særlig Murphy i praktslag som Esel. På norsk får vi henholdsvis Asgeir Borgemoen, Thomas Giertsen og Iren Reppen - samtlige leverer utmerket vare. Spesielt Giertsen er verdt en kommentar. Med et stemmeleie helt annerledes enn Murphys tilfører han det balstyrige dyret velfungerende personlighet.

Særs seriøse herrer i Cannes valgte til enkeltes forskrekkelse «Shrek» til filmfestivalens prestisjetunge hovedprogram. Det gjorde de rett i. God film er god film, animasjon eller ei. Og «Shrek» er en ren fornøyelse.

EVENTYRLIGE VENNER: Asgeir Borgemoen (som monsteret Shrek) og Thomas Giertsen (som eselet) får skryt for de norske stemmene i «Shrek».