Si farvel til nettleser-dinosauren

Derfor bør du oppgradere fra IE6.

<strong>BEGYNNELSEN:</strong> En Twittermelding fra en medarbeider i Finn.no satte i gang den norske kampanjen mot Microsofts tilårskomne nettleser.
BEGYNNELSEN: En Twittermelding fra en medarbeider i Finn.no satte i gang den norske kampanjen mot Microsofts tilårskomne nettleser. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske kampanjen mot Microsofts utdaterte nettleser Internet Explorer 6 (IE6) er i ferd med å vekke internasjonal oppsikt.

Etter at flere ledende norske nettsteder som Finn, VG Nett, Aftenposten, Sesam, Start og Teknisk Ukeblad tidligere denne uka begynte å oppfordre brukere med IE6 til å oppdatere til en mer tidsmessig nettleser, og selv Microsoft Norge gikk ut med støtte til kampanjen, har nå blant andre Wired, The Register og Techmeme omtalt saken.

IE6 har lenge vært alle webutvikleres hatobjekt nummer ett. Tilpasning av webløsninger slik at de kan vises i denne nettleseren, som opprinnelig ble utviklet i 2001, koster mye tid og penger for alle virksomheter som vil kommunisere effektivt på web.

I stedet for å kunne sette alle kluter til på å bygge mest mulig innovative og brukervennlige webtjenester, må man bruke tid på å snekre løsninger som gjør at tjenesten virker også i dem gamle, slitne bruktbilen som heter IE6.

VI I DAGBLADET.NO liker å være tidlig ute med nye og brukervennlige løsninger på nett. Når det gjelder IE6-kampanjen, tok det av ulike årsaker noen dager før vi kom på banen. Men fra nå vil også brukere av DB.no med IE6 som nettleser bli møtt med en oppfordring (kun én gang for hver bruker) om å oppdatere til en mer tidsmessig nettleser.

I DB.nos tilfelle er det per i dag snakk om ca. 15 prosent av brukermassen.

Den norske IE6-kampanjen startet etter at Erlend Schei i Finn.no skrev en twittermelding onsdag 11. februar, med oppfordring til dugnad mot IE6. Anders Brenna i Teknisk Ukeblad fulgte opp med en kommentar, før Finn Labs omsatte ideen i handling ved å legge ut en oppfordring til Finn.no-brukere med IE6 om å bytte nettleser.

Så begynte snøballen å rulle.

Å FÅ PRIVATPERSONER til å oppgradere fra IE6, burde være relativt uproblematisk. Mer komplisert er situasjonen for alle som jobber i virksomheter der IT-avdelingen har utstyrt jobb-PCen med IE6, og der det eventuelt finnes interne websystemer som er utviklet for IE6.

I stedet for å skape problemer for deg selv og arbeidsgiveren, anbefaler vi derfor at du kontakter IT-avdelingen der du jobber, med en oppfordring om å bli med på løftet.

For det er nok her flaskehalsen ligger: I IT-avdelingene i de store bedriftene, organisasjonene, offentlige etatene, kommunene og ikke minst IT-selskapene.

Å KVITTE SEG MED IE6
og IE6-baserte løsninger vil kreve en innsats - men på sikt vil det være verdt det.

Derfor bør også fornyingsmister Heidi Grande Røys ta ansvar i denne saken - ved å sørge for at det i framtida ikke brukes tid eller penger på å tilpasse offentlige nett- og IT-løsninger til en nettleser som tida er løpt fra.

Har du Internet Explorer 6? Da kan du for eksempel oppdatere til IE7, Firefox, Google Chrome, Opera eller Safari.

<strong>OLD SCHOOL:</strong> Internet Explorer 6 har eksistert siden 2001. Nå er det på tide å pensjonere den, mener en rekke ledende norske nettsteder.
OLD SCHOOL: Internet Explorer 6 har eksistert siden 2001. Nå er det på tide å pensjonere den, mener en rekke ledende norske nettsteder. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer