DEBATT

Religion

Si «islam», og folk blir rasende

Går det an å diskutere islam på en saklig måte, uten å hate hverandre?

LOV Å VÆRE UENIG: Mange mennesker tåler ikke uenigheter når det gjelder islam. For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LOV Å VÆRE UENIG: Mange mennesker tåler ikke uenigheter når det gjelder islam. For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kan man si at man er uenig med Allah uten å risikere å bli drept eller sjikanert?Hvem skal ha definisjonsmakt over hva det vil si å være en bra muslim eller ikke?Skal ikke ytringsfriheten gjelde alle som bor her i Norge?

Det er utrolig mange mennesker der ute som forsvarer sin religion. Av og til lurer jeg på hvem som har oppnevnt de til Guds advokater? Så fort man nevner ordet islam er det noen som blir rasende.

Når en kvinne tar av seg hijaben blir noen rasende, når noen drikker alkohol eller spiser svin er det noen som blir rasende. Det er vanskelig å motargumentere når noen mener at det Allah har sagt er det eneste rette.

Det er mange mennesker der ute som ikke tåler uenigheter når det gjelder islam. Det er mennesker som beskytter Gud, Profeten og islam. Flere av dem er unge mennesker født i et sekulært Norge, men de reagerer når islam blir nevnt.

For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre.

Mange eldre muslimer er mest opptatt av religion, hvordan jeg er kledd og hvem jeg er gift med. Men jeg møter også mange yngre som er opptatt av å beskytte islam. Jeg har mange ganger fått høre at jeg kan ikke være både muslim og gift med en av samme kjønn, da vil jeg ende i helvete. Det er rett og slett ikke lov å være muslim og homofil. Mange ungdommer, født og oppvokst i Norge, et land med religionsfrihet og ytringsfrihet, har sagt til meg at jeg kan snakke om hva jeg vil – utenom islam.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer