DEBATT

Religion

Si «islam», og folk blir rasende

Går det an å diskutere islam på en saklig måte, uten å hate hverandre?

LOV Å VÆRE UENIG: Mange mennesker tåler ikke uenigheter når det gjelder islam. For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LOV Å VÆRE UENIG: Mange mennesker tåler ikke uenigheter når det gjelder islam. For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Amal Aden
Amal Aden Vis mer

Kan man si at man er uenig med Allah uten å risikere å bli drept eller sjikanert?
Hvem skal ha definisjonsmakt over hva det vil si å være en bra muslim eller ikke?
Skal ikke ytringsfriheten gjelde alle som bor her i Norge?

Det er utrolig mange mennesker der ute som forsvarer sin religion. Av og til lurer jeg på hvem som har oppnevnt de til Guds advokater? Så fort man nevner ordet islam er det noen som blir rasende.

Når en kvinne tar av seg hijaben blir noen rasende, når noen drikker alkohol eller spiser svin er det noen som blir rasende. Det er vanskelig å motargumentere når noen mener at det Allah har sagt er det eneste rette.

Det er mange mennesker der ute som ikke tåler uenigheter når det gjelder islam. Det er mennesker som beskytter Gud, Profeten og islam. Flere av dem er unge mennesker født i et sekulært Norge, men de reagerer når islam blir nevnt.

For noen av disse virker det som det er vanskelig å forstå at det er lov å være uenige, og at det må gå an å diskutere religion uten å hate hverandre.

Mange eldre muslimer er mest opptatt av religion, hvordan jeg er kledd og hvem jeg er gift med. Men jeg møter også mange yngre som er opptatt av å beskytte islam. Jeg har mange ganger fått høre at jeg kan ikke være både muslim og gift med en av samme kjønn, da vil jeg ende i helvete. Det er rett og slett ikke lov å være muslim og homofil. Mange ungdommer, født og oppvokst i Norge, et land med religionsfrihet og ytringsfrihet, har sagt til meg at jeg kan snakke om hva jeg vil – utenom islam.

Heldigvis finnes det mange ungdommer som ikke mener dette, og som mener at alt kan diskuteres og snakkes om, men det er skremmende å se hvor mange som ikke aksepterer at deres religion blir diskutert. Selvfølgelig finnes det også ungdommer med muslimsk bakgrunn som ikke er troende, men mange av dem forteller om negativ oppmerksomhet når de sier at de ikke tror på en gud.

Å være ungdom og eks-muslim kan være utfordrende, derfor er det mange som ikke snakker høyt om de tror eller ikke på en gud. Jeg kjenner en del ungdommer som ikke tror på Allah, men som sier de er muslimer for å slippe hets i sine miljøer.

Flere ungdommer er så opptatt av islam uten at islam er nevnt. De er så opptatte av å vise den positive siden av islam. Selv om de mener at jeg som lesbisk havner i helvete, mener de samtidig at islam er en fredelig religion. Dessverre ser det ut som noen tror at islam er en identitet, de glemmer at det er en ideologi, ikke en identitet.

Jeg håper vi kan komme dit at det går an å diskutere islam på en saklig måte, uten å stemple de som ikke er religiøse, som islamofober eller rasister.

Det må være mulig å være uenige om Gud uten å frykte for sitt liv. Det må være lov til å være muslim og tvile. Jeg håper lærerne på skolene er flinke nok til å minne ungdommen på hvor viktig religionsfrihet og ytringsfriheten er. Uansett hva vi tror på, må vi tåle diskusjoner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer