Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse av Joakim Kjørsvik og Joe Brainard.

Si meg hva du husker, og jeg skal si deg hvem du er

To diktere bruker erindringen som springbrett.

HJERNEN ER ALENE: Den store harddisken for våre erindringer er også en kilde til diktekunsten. Her ligger pålitelige minner side om side med fake news. Hva skjer når vi henter fram minnene? Foto: Den norske lægeforening / SCANPIX
HJERNEN ER ALENE: Den store harddisken for våre erindringer er også en kilde til diktekunsten. Her ligger pålitelige minner side om side med fake news. Hva skjer når vi henter fram minnene? Foto: Den norske lægeforening / SCANPIXVis mer

Med Karl Ove Knausgård og Tomas Espedal i spissen har den ene norske forfatteren etter den andre de siste åra hengitt seg til det levde livet når de har lett etter motiver i diktningen sin.

Bruker man sitt eget liv som kilde til sine fortellinger, stiller det visse krav til hukommelsen. Den er en slu følgesvenn, og slett ikke alltid til å stole på. Derfor er det logisk når forfattere som bruker erindringen som kilde, kaller det de henter opp, for roman, dikt, noveller, i hvert fall en form for skjønnlitteratur.

En gresk gudinne

Heller ikke memoarforfattere eller historikere kan stole hundre prosent på at de husker ting riktig. Alle fra politifolk til psykiatere vet at øyenvitner husker feil, fordreier virkeligheten, forstørrer, forminsker, overdriver, rasjonaliserer, redigerer, glemmer eller pynter på det de har opplevd.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.