DEBATT

Debatt: Ulv og sau

Si vi dreper ulven, hva da med de resterende 118 000 sauene som dør av andre årsaker?

Hva med de sauene som dør av fluelarver? Skal vi gjeninnføre DDT og sprøyte Norge fra fly?

Ja, ulv dreper sau. Men bare en brøkdel av sauene som dør, blir drept av ulv. Hvorfor gjør vi ikke mer for å forhindre de resterende dødsfallene, spør artikkelforfatteren. FOTO: STEIN J. BJØRGE
Ja, ulv dreper sau. Men bare en brøkdel av sauene som dør, blir drept av ulv. Hvorfor gjør vi ikke mer for å forhindre de resterende dødsfallene, spør artikkelforfatteren. FOTO: STEIN J. BJØRGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har som et tankeeksperiment lyst til å ta ulvedebatten fra en annen vinkel; forbrukeren og de 100 000 andre sauene som dør i utmark.

Jeg er glødende forsvarer av norsk landbruk av mange årsaker; mattrygghet, dyrevelferd, kulturlandskapet, arbeidsplasser etc etc - så la oss ta tak i en av de tingene som betyr mest for akkurat meg som kunde; dyrevelferden.

For sauen.

Når jeg som kunde skal velge kjøtt i butikken, er jeg opptatt av hvordan dyra har hatt det, og selv om det er noen mangler igjen på dyrevelferdsloven, er jeg stolt tilhenger av å kjøpe norskprodusert mat - den er på verdenstoppen i etisk drift, og det er på verdenstoppen av lite bruk av medisiner. Så langt så godt.

Landbruket er dypt avhengige av meg som forbruker, vi forbrukerne er den fremste forsvareren av importvern, vi støtter subsidier fra spleisekassa for å opprettholde et godt og trygt norsk landbruk og ikke minst vern av en stolt bonde som varemerke.

Tilliten til bøndene øker, spør bare FrP-landbruksministerne om støyen hver gang de forsøker å endre landbruket til sitt «frie markedskraft-bilde». Det blir sånt rabalder at de må trekke seg nesten hver gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer