Sia fortsetter å gjemme seg

Også i musikken.

PARYKK: Sia (t.h.) viser seg sjelden offentlig. Her gjemt bak en parykk på Grammyutdelinga tidligere i år, sammen med den 12 år gamle danseren Maddie Ziegler. Foto: Stella Pictures
PARYKK: Sia (t.h.) viser seg sjelden offentlig. Her gjemt bak en parykk på Grammyutdelinga tidligere i år, sammen med den 12 år gamle danseren Maddie Ziegler. Foto: Stella Pictures Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Australske Sia Kate Isobelle Furler, bedre kjent som artisten Sia, trives i skyggen av andre - som låtskriver. Hun har flere ganger uttalt at hun ikke ønsker å være kjent.

I fjor ga hun ut albumet «1000 Forms Of Fear». Nå avslører hun at hun gir ut nytt album, med låter hun egentlig har skrevet for andre. Det er også derfor albumet har fått tittelen «This Is Acting».

- Dette albumet er mye mer pop enn det forrige. Da jeg skrev låtene tenkte jeg at dette er ikke noe jeg ville sunget. Det blir som skuespill, men det er gøy, sier Sia i et intervju med NME.com.

Med ryggen til Artisten og låtskriveren har vært et kjent navn i bransjen i en årrekke, og har tidligere skrevet låter for Beyoncé, Eminem og Rihanna. Hiten som ble kåra til «Årets beste låt» av Dagbladet i fjor, «Chandelier», skal i utgangspunktet ha vært tiltenkt sistnevnte.

Sia ble for alvor kjent etter at låta «Titanium» med David Guetta ble en hit i 2011. Men hun har siden blitt kjent for å skjule seg offentlig, og både intervjuer og opptredener den siste tiden er gjort med ryggen til. Blant annet i et intervju med Fredrik Skavlan i fjor.

Under årets Grammy-utdeling møtte hun på den røde løperen med en stor, blond parykk, og det eneste man kunne se av ansiktet hennes var munnen.

Ikke nytt Musikkforsker Birgitte Sandve har ikke spesifikt fulgt Sia over tid, men mener hun bruker en strategi og har skapt en persona som forsterker musikken.

- Det at hun gjemmer seg når hun opptrer offentlig gjør henne ikke uinteressant, tvert imot. Det gjør at man legger merke til andre kvaliteter, og det er et interessant grep, sier Sandve til Dagbladet.

Ifølge henne skal det mye til for å sjokkere publikum i dag, og Sias «stunt» er ikke noe nytt. Sandve trekker fram Lady Gaga som eksempel.

- Lady Gaga har spilt ut en ekstrem type persona der de visuelle virkemidlene er veldig sterke. Sias «usynlighet» blir i denne sammenheng ekstremt synlig, og er en interessant parallell til det, sier musikkforskeren.

Et annet eksempel er gruppa Gorillaz som bevisst holder medlemmenes identitet skjult.

- Dette er ikke nytt, men kanskje nytt i den forstand at det er snakk om en kvinnelig popartist som forholder seg til den mest kommersialiserte delen av popmusikken. Å gå inn i et slags maskespill er noe vi finner igjen mange steder i populærmusikkens historie, sier Sandve.

VISER ANSIKTET: En av de få gangene Sia har vist ansiktet sitt offentlig. Hun ønsker ikke å kjennes igjen på gata. Foto: Stella Pictures
VISER ANSIKTET: En av de få gangene Sia har vist ansiktet sitt offentlig. Hun ønsker ikke å kjennes igjen på gata. Foto: Stella Pictures Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer