Side 3

 • Neste side
 • Forrige side

  MATHIS OLIMB


  Norges nye Shampo vet ikke hva cappucino er.

  DE SIER HAN KAN nå så langt han vil. Kaller ham den nye "Shampo". Et supertalent. En juvel, sier treneren hans. Mathis Olimb (17) er den eneste som spiller på både U-18 og U-20 landslaget i ishockey. I tillegg er han på eliteserielaget til Manglerud/Star.

  - Café er ikke min greie, sier Mathis og setter seg ned ved cafébordet, en tynn, blond gutt med duffelcoat. Som har veldig store overarmer.

  - Jeg tar det du tar, sier han. Det er trening han driver med, ikke kaffedrikking. Hver eneste ettermiddag er det ut på isen, i tillegg til kamper i helgene og selvfølelig trening på dagen også, på Wang toppidrettsgymnas.

  - Du må ha styrke, fart og så må du være litt smart, sier Mathis.

  Han er nok det. Så hjelper det at han ble satt ut på isen allerede som to-åring. Mathis var aldri noen Bambi, han herja isen, og sånn har han fortsatt. Først på Manglerud/Star, så i Vålerenga, og nå tilbake på Manglerud igjen, et dårligere lag, men likevel: Det er for å få mer istid, som det heter på hockeyspråk.

  MATHIS ER EN VELDIG kjapp og teknisk ishockeyspiller. Da funker det å være 1.76 m høy og veie bare 70 kg. Så lenge han får motspillerne til å se ut som de veier 195 kg, er det ikke noe problem, mener treneren.

  - Er det gøy å dulte folk inn i vantet?

  - He-he. Jeg er ikke noen dulter. Hockey kan se brutalt ut. TV2 viser alltid slåssing, men det er ikke sånn, sier Mathis.

  Han løfter armene i været. Det er sånn han svarer på spørsmålet om hvor stor han skal bli. Han regner med å vokse litt ennå. På alle måter, han håper å bli så god i ishockey at han kan leve av det. Målet for neste år er å bli drafta i NHL-ligaen i USA, ligaen som ishockeymillionæren Espen "Shampo" Knutsen spiller i. Den beste ligaen i verden.

  Og kanskje kan han klare det. Snart skal han til Canada på landslagssamling.

  - Der er det mange talentspeidere, sier Mathis lurt.

  GARDAR EIDE EINARSSON


  "LIVES AND WORK IN New York and Berlin" står det på CVen til Gardar Eide Einarsson (27). Jada, det er sånne byer kunstnere må bo i, og Gardar er en av dem. For tiden holder han til i Berlin. Til nå har han også stilt ut mest i utlandet, men neste år har han mange prosjekter i Norge. Hele tre utstillinger er på trappene: Separatutstillinger på Fotogalleriet og Unge Kunstneres Samfund (UKS) i Oslo, i tillegg til en utstilling i Bergen Kunsthall sammen med kollega og kompis Matias Faldbakken. Han skal også stille ut flere steder i det store utland.

  - Jeg er opptatt av opposisjonalitet. Om hvordan folk klarer å leve og fungere på alternative måter. Det jeg jobber med nå, handler om å etablere alternative systemer. Både for kunst og i det hele tatt, sier Gardar.

  Han har i lang tid vært opptatt av forskjellige subkulturer, jobbet med hardcore-band i New York, boksere fra New Mexico og sist her hjemme satte han opp fire flyttbare "strukturer" i Oslo. De var laget for at skateboardere skulle kunne gjøre triks på dem. Utstillingen i Oslo i år kommer til å være en videreføring av noe av tankegodset fra skateprosjektet, også med fokus på hvordan byrom brukes nå.

  - Hvorfor vil alle stille ut deg nå?

  - Hm, vet ikke helt om det er sånn. Kanskje temaene virker relevante nå. At de "make sense" i forhold til den situasjonen vi befinner oss i.

  DONGERY


  DE SEKS GUTTA i tegneserie-kollektivet "Dongery" har markert seg på flere måter i året som gikk. Gjengen tegner for bladene Universitas, Bizarro, Gorilla og Mute, de deltok i den store fasadeutstillingen på Oslo S. og i april ble de nominert til tegneserieprisen Sproing.

  - Hvordan skal dere klare å toppe dette i året som kommer?

  - Vi har veldig mye på gang! I 2004 kommer vi med en DVD-film, en kortfilm, flere tegneseriefester og nye utstillinger. Og mer popmusikk! sier Kristoffer Kjølberg og drar fram cd-platen de slapp i fjor.

  - Den har fått utrolig lunken mottagelse. Men neste plate blir bedre!

  Dongery-kollektivet stammer fra Manglerud videregående skole, hvor Kristoffer traff Bendik Kaltenborn over en plastelina-klump. Fra animasjonsfilm på Manglerud, forsvant Kristoffer videre til Westerdals reklameskole, hvor han møtte Marius Molaug og Sindre Goksøyr. Da Anders DaMonso og Flu Hartberg kom med på laget, var Dongery komplett. Akkurat nå sitter de og hutrer i sitt splitter nye lokale i Oslo sentrum. Rommet kan mildt sagt kalles et oppussingsobjekt og de har ikke rukket å sette opp panelovner. Men gutta er fornøyde.

  - Vi har fått mer lys og mye bedre plass, så vi kommer sikkert til å lage enda bedre tegneserier her.

  GUTTENES HUMOR kan beskrives som absurd, morbid og i blant fullstendig idiotisk. Alt stoff som ikke blir solgt til de ovennevnte bladene, kommer ut i deres eget Dongery Magasin.

  - Hender det at dere tegner noe som er for dårlig til å gis ut?

  - Nei. Alt blir trykt. Vi jobber etter innfallsmetoden. Alt blir til på slump. Dersom vi tenker for mye, går idéen i stykker. Vi tar det ikke så seriøst, da hadde det hadde aldri fungert, sier Kristoffer.

  "Ufokusert og umodent" pleier anmelderne å skrive.

  - Jeg tror ikke det er den klassiske tegneseriefansen som liker oss, men heller folk som driver med andre ting. Vi selger mange blader i platebutikker, forteller Bendik.

  - Magasinet inneholder jo også noveller og poesi. Det skrevne ordet er svært viktig, sier Flu.

  - Hva må skje for at en av dere blir kastet ut av kollektivet?

  - Hmm. Drap, kanskje? Hvis en av oss begår et drap? sier Kristoffer.

  - Eller hvis noen blir sammen med Lise Myhre! fastslår Anders.

  MORTEN SIGVAL BERGESEN JR.


  Han har samme navn som faren sin. Og ansvaret for pengene hans.

  I APRIL I FJOR TOK skipsrederen Morten Sigval Bergesen sin eldste sønn til side. Han hadde solgt sin aksjemajoritet i familierederiet Bergesen, og fått over en milliard norske kroner tilbake. Nå tenkte han at sønnen kunne være med på å avgjøre hva pengene skulle brukes på.

  Sønnen heter det samme som faren, bare med en "junior" på slutten, er 29 år gammel, og nylig utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen. Han har ikke vært like høyprofilert som faren hittil, men dette vet vi: I 1996 kom han på åttende plass i roing (firer uten styrmann) under sommer-OL i Atlanta. Siden har han jobbet i Stavanger-bedriften Econ Senter for økonomisk analyse, blant annet med et prosjekt kalt "Det marine Norge 2020". Så det går mye i vann.

  Nå har faren ansatt Morten Sigval Bergesen jr. som daglig leder i fire nyopprettede aksjeselskaper, og spredt milliarden utover selskapene. Dermed forvalter 29-åringen en av Norges største privatformuer. Spørsmålet er hva han skal gjøre med pengene.

  - Vi er i en ganske tidlig fase. Vi har verken klar noen strategi eller investeringsfilosofi ennå, sa han til Dagens Næringsliv i mai, da det ble antydet at han ville plassere pengene i shipping- eller oppdrettsindustrien. Siden har han investert en kvart milliard i kraftselskapet Arendals fossekompani.

  I 2004 kan han kjøpe mer.

  HANNE ANDREA KRAUGERUD


  Filosofen Kraugerud har satt av tid til å mene litt mer i året som kommer.

  I HØST FIKK vi en høylytt debatt om macho-kulturen i media, og mange etterlyste tøffere kvinnelige synsere. Bærumsjenta Hanne Andrea Kraugerud (23) kan være en av dem man leter etter. Hun har nettopp tatt hovedfag i filosofi, hun har vært fast spaltist i Morgenbladet, skrevet i Prosa, i Samtiden og i Cappelens debutantbok "Signaler". Nylig fikk hun en del oppmerksomhet for sin artikkel om Celina Midelfarts rolle som feministisk forbilde. Selv er Kraugerud uenig i macho-debattens problemstilling.

  - Jeg sympatiserer ikke med utgangspunktet for den kritikken som har kommet fram. Jeg synes ikke at de mange tøffe mannfolka i spaltene er noe problem. Jeg kjenner så mange tøffe damer som ikke på noen måte har blitt skviset ut. Mange kvinner velger å bygge opp sin karriere på sin egen måte, og det finnes heldigvis ulike måter å utrykke seg på. Det er ingen vits å idealisere den breiale skribentrollen.

  Selv skriver Kraugerud dikt og hun kunne godt tenke seg å jobbe mer med skjønnlitteratur.

  - Men det er vanskelig å se for seg at jeg kan leve av det, så derfor satser jeg nå på en frilanstilværelse. Nå som jeg har fullført hovedfagsoppgaven, vil jeg til å rydde mer plass til skribentvirksomheten i året som kommer.

  - Hva kommer du til å skrive om, da?

  - Jeg synes det er spennende å utforske grensene for liberalitet, og jeg er glad i alle saker som går inn for å myke opp grensene for hva som er tillatt. Norge er et veldig forsiktig land med veldig mange regler for hvordan man skal leve. Alle saker som problematiserer dette, synes jeg er spennende.

  ÅSE BRANDVOLD


  - DET SKAL BLI Wallpaper fra helvete, sier Åse Brandvold (27).

  - Vi skal klatre opp på toppen av fabrikkpipene til kulturindustrien. Midt i røyken. Der skal vi være. Der skal vi stå og analysere utslippene deres, sier hun.

  Det er litt over to år siden Adbusters, fusjonen av Natur og Ungdom og "Fight Club", aktivistbevegelsen som protesterer mot økt forbrukerpress, merkevaregiganter, reklamebransjen, alle former for "mental forurensning", ble etablert i Norge. Aksjonene deres, som innebærer alt fra retusjering av reklameboards til sitt ned-aksjoner for kjøpesenterjulenisser, har vært konsentrert om Trondheim og Oslo. Men nå sender de inn artilleriet. I mars lanserer Adbusters sitt eget, reklamefrie blad, i glanset trykk og med stort opplag, som skal selges fra bladhyller over hele landet. Side om side med alle livsstilsmagasinene redaktør Åse Brandvold forakter så mye at hun vet ikke hvor hun skal begynne.

  - Vi kan bare ikke overlate massekommunikasjon til kommersielle krefter. Vi må ha en stemme i offentligheten, sier hun.

  Bladet hennes skal være preget "subversiv fotokunst og design", og inneholde blant annet de karakteristiske adbustene, som parodierer reklamekampanjer. Og så skal det være et forum for dokumentasjon av Adbusters\' aksjoner, eller deres "kreative forsvarsteknikker", som Åse Brandvold sier.

  - Jeg tenker sånn: Det er utrolig deilig å rive ned drøye reklameplakater på t-banen. Men det er jo en fordel om de som ikke tar t-banen får vite om det også.

  THOM HELL


  Sørlandet har fostret en ny mørkemann.

  THOM HELL, alias Thomas Helland (27) fra Kristiansand, fikk mye skryt for sin debut-EP "Tremendous Sinner" som kom i august. Én anmelder skrev at Hell hadde "Nick Drakes melankoli, George Harrisons popfølelse og Tom Waits\' patos".

  - Hvordan opplevde du den flotte mottagelsen?

  - Det var forventet. Men veldig koselig likevel. Selv om jeg ikke skjønner så mye av det de skriver. Noen anmeldelser består bare av en lang rekke navn, og de refererer ofte til artister jeg ikke har hørt en gang. Et sted sto det at jeg minnet om Unni Wilhelmsen og Jonas Fjeld! Sånt er jo morsomt å lese, men jeg skulle ønske de konsentrerte seg litt mer om musikken.

  I høst har Thom Hell varmet opp for de amerikanske artistene Grandaddy og Tom McRae, og nylig åpnet han showet for sin egen helt, Tim Christensen fra Danmark. Hell er signet på det lille osloselskapet Chewinpine. Han forsøkte seg ikke på noen av de store selskapene.

  - Det virker så masete. Det hadde selvfølgelig vært greit å tjene litt penger, så jeg kunne betalt de flinka folka jeg spiller med. Men for min egen del er barndomsdrømmen allerede oppfylt. Etter å ha bladd i platebunker hele livet, føles det utrolig bra å endelig se sin egen plate i butikkhylla. Om ti år håper jeg å stå i en platebutikk og plutselig komme over en Thom Hell-skive nedpriset til 30 kroner. Så kan jeg si til sidemannen; denne er skikkelig bra, den burde du kjøpe!

  Thom Hell er produktiv låtskriver. For å korte ned på ventetida til albumet, gir han ut "The While You\'re Waiting"-EP rett over jul.

  - Du sa at den gode kritikken for debuten var forventet. Hvilke forventninger har du til den nye EP\'n?

  - Alle EP\'er får terningkast fire. Du kan gi ut omtrent hva som helst, det blir en fire\'r uansett. Journalistene kommer til å skrive; "Dette var fint nok, men en EP med noen helt nedstrippede låter blir litt uvesentlig. Hvor blir det av albumet? Nå må du vise hva du kan, Thom Hell!"

 • Neste side
 • Forrige side
DONGERY:: Kristoffer Kjølberg (23), Anders DaMonso (23), Sindre W. Goksøyr (19), Bendik Kaltenborn (23), Flu Hartberg (24) og Marius Horn Molaug (27).
Mathis Olimb.
Thom Hell.
<B>Hanne Andrea Kraugerud.