STERKT ÅR: Susanne Sundfør er ansvarlig for mye gåsehud i årets som er gått, enten det har vært gjennom enkeltlåter, album, musikkvideoer eller konserter. Selv nevner hun Rihanna, Miguel og Phantogram som sine 2012-favoritter.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
STERKT ÅR: Susanne Sundfør er ansvarlig for mye gåsehud i årets som er gått, enten det har vært gjennom enkeltlåter, album, musikkvideoer eller konserter. Selv nevner hun Rihanna, Miguel og Phantogram som sine 2012-favoritter. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

- Siden det ikke finnes så mye humor i musikken min, ingen faktisk, så må det jo være mulighet for mye satire

Dagbladet har kåret Susanne Sundførs «White Foxes» til årets beste norske låt. Hun forteller selv hvorfor.

(Dagbladet): Her er 50 låter fra 2012 du ikke vil gå glipp av

- Hva er det med «White Foxes» som gjør at den treffer oss så hardt?

- Det er jo en tradisjonell poplåt i det at den består av vers refreng, vers refreng, pluss en liten oppbygning på slutten. Det er litt som da capo-ariene, bare at de har en A-B-A form, så vidt jeg husker fra musikklinja. Repetisjon er alltid bra. Og så har jeg en harmonisk vending i refrenget som er uventet. Kombinert med et arrangement som bygger under melodien, mellom stille og eksplosivt, så tror jeg den kan gjøre inntrykk. Men da jeg var ferdig med låten så tenkte jeg at den var helt ok. Jeg hadde jo skrevet og produsert alt selv, så jeg var ikke så sikker på min egen innsats.

- Vi er mange som har fått umiddelbare assosiasjoner til låtskrivingen på debutalbumet ditt av «White Foxes». Har du noen forklaring på det?

- Jeg regner med at det kan være den uventede harmoniske vendingen i refrenget. Det er det samme som jeg gjør i «Walls» fra førsteplaten. Det har jeg faktisk ikke tenkt på før nå!

- Sult, pistol, knust hjerte og reven: Symbolikken i sangen åpner for mange tolkninger. Hva er din favorittolkning?

- Dette er en breakup-sang, rett og slett. Det er vel min favorittolkning. Fordi den er min, hehe.

- Var «White Foxes» et opplagt førstesingelvalg for deg?

- Jeg pleier aldri å blande meg inn i singelvalg, men lar det bli opp til plateselskapet.

- Fikk du forresten med deg Bye & Rønnings parodi på «White Foxes»-videoen?

- Jeg forventet at jeg skulle bli mye mer flau, men det ble jeg ikke. De skal ha for gjennomføring, men jeg synes de kunne fått mer humor ut av det. Siden det ikke finnes så mye humor i musikken min, ingen faktisk, så må det jo være mulighet for mye satire.

- Har du noen personlige favoritter fra musikkåret 2012?

- Det er vanskelig å si. Jeg synes Miguel er veldig bra, selv om låtmaterialet ikke er noe å skryte av utenom «Do You». Men stemmen hans er fantastisk. Jeg liker Rihannas siste skive, spesielt balladene. «Nightlife» av Phantogram er nok favoritten. Elsker lydbildet deres.

- Hvilke planer har du for 2013?

- Jeg skal jobbe med ny plate.