Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Siden han er broren min er jeg jo partisk

Jakob Oftebro spiller mot lillebror Jonas (18) for første gang i storfilmen «Tordenskiold».

SPILLER MOT HVERANDRE: Brødrene Jakob Oftebro og Jonas Oftebro spiller sammen for første gang i storfilmen «Tordenskiold», der Erlend Loe har skrevet manus. Jakob spiller hovedrollen som sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold, lillebror spiller en norsk kadett på sjøkadettskolen i København. Dagbladet møtte dem begge på siste innspillingsdag i Praha.
SPILLER MOT HVERANDRE: Brødrene Jakob Oftebro og Jonas Oftebro spiller sammen for første gang i storfilmen «Tordenskiold», der Erlend Loe har skrevet manus. Jakob spiller hovedrollen som sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold, lillebror spiller en norsk kadett på sjøkadettskolen i København. Dagbladet møtte dem begge på siste innspillingsdag i Praha. Vis mer

PRAHA (Dagbladet): - Det er helt topp å ha med brodern hit. Dette er første gang vi gjør noe sammen, og det er veldig, veldig gøy. Jeg er jo så stolt at jeg holder på å sprekke, sier Jakob Oftebro, for anledningen med lang, mørk krøllete parykk. Lillebror har fått en halvlang blond variant.

Jakob Oftebro spiller hovedrollen som den store sjøhelten Peter Wessel Tordenskjold i den dansk-norske filmen som kommer neste år, der Erlend Loe har skrevet manus og danske Henrik Ruben Genz regisserer.
 

Lillebror Jonas Oftebro spiller en lite rolle som ung, norsk kadett på sjøkadettskolen i København, som for anledningen er gjenskapt i et gammelt slott utenfor Praha.

Den nest siste innspillingsdagen var også Nils Ole Oftebro i Praha, og rakk akkurat en tur ut på settet og middag sammen med sønnene før han måtte reise hjem igjen til innspillingen av sesong to av «Mammon».

Kristoffer Joners sønn «Tordenskiold«» er den andre storfilmen Jonas Oftebro spiller inn i år, tidligere var han i Geiranger og i Romania for å spille i den norske katastrofefilmen «Bølgen», som også kommer neste år.

- Jeg spiller sønnen til Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner. Det var veldig, veldig kult, sier han, og legger til at Kristoffer Joner er et stort forbilde.

Neste år er den yngste Oftebro ferdig på videregående, men vet ikke helt hvilken vei han vil velge etterpå.

- Det kommer an på så mye, først og fremst kommer det an på karakterene.

- Vil du satse på å bli skuespiller?

- Satse er veldig sterkt. Men det er veldig, veldig gøy. Det blir jo nesten en klisjé om jeg med pappa som er skuespiller, mamma som er skuespiller (Anette Hoff, red. anm.) og Jakob som storebror også skulle søke Teaterhøgskolen. Han nøler litt.

- Kan jeg si kanskje? Hvis karakterene er gode nok til å komme inn i Oslo har jeg også lekt med tanken på å studere medisin, sier Jonas - som tror faren ville blitt gæren om han skulle finne på å flytte til Danmark som Jakob - og storesøsteren.

Må klype seg i armen Jakob Oftebros karriere har eksplodert de siste to åra, og neste år spiller han hovedrollen i flere store danske filmer, blant annet «Guldkysten» og «Skammerens datter» mot Maria Bonnevie, og i desember sendes den danske tv-serien «1864» på norsk TV2, der Jakob har en av hovedrollene. Og over nyttår starter opptakene til Nils Gaups «Birkebeinerne», der han spiller mot Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen.

PAPPABESØK: Nils Ole Oftebro tok turen til Praha for å møte sønnene på settet, og spise middag på kvelden - før han dro tilbake Oslo for å spille inn «Mammon».
PAPPABESØK: Nils Ole Oftebro tok turen til Praha for å møte sønnene på settet, og spise middag på kvelden - før han dro tilbake Oslo for å spille inn «Mammon». Vis mer

- Jeg tror det har å gjøre med at Jakob er veldig flink, han er superfokusert og jobber dødshardt. Siden han er broren min er jeg jo partisk, men Jakob er en utrolig hyggelig person, og han er hyggelig å jobbe med, sier Jonas Oftebro som en forklaring på brorens suksess.

Man ser det på settet også - Jakob Oftebro snakker med alle, ler og vitser i pausene, før han gir alt når kamera går.
Selv hender det han må klype seg i armen.

- Jeg skjønner det ikke helt da heller. Jeg føler meg veldig, veldig priviligert som får gjøre så mange forskjellige ting. Det er fantastisk gøy, og jeg elsker å jobbe.

I går fikk mottok Jakob Oftebro Nordens språkpris for, som det står i juryens begrunnelse, at han bruker hele spekteret av det skandinaviske språket, og at han leker med ulike dialekter.

Den første superstjerna I «Tordenskjold» gjør han nok en gang et historisk drama, men med en umiskjennelig Erlend Loesk vri - altså ikke helt klassisk kostymedrama. Filmen handler om de siste ukene i Tordenskjolds liv, og en reise til Tyskland som fører til at den store sjøhelten på mystisk vis blir drept i en duell.

SKUESPILLERPAUSE: Jakob gledet seg veldig til å spille mot broren, og benyttet pausene mellom filminnspillingene til å være sammen med ham.
SKUESPILLERPAUSE: Jakob gledet seg veldig til å spille mot broren, og benyttet pausene mellom filminnspillingene til å være sammen med ham. Vis mer

- Tordenskiold var en av de første superstjernene, og han ble kjendis mens han fortsatt  levde. Han visste også å bruke sin status aktivt, og skapte myter om seg selv. Som en slags Zorro la han igjen signaturen sin, og var flink å brande seg selv. Det er litt det denne historien handler om. Filmen skildrer ham både som menneske og fenomen, og hvordan han må leve med å være Tordenskjold etter at krigen er over, sier Jakob Oftebro.

Filmen har etter planen premiere neste år.