- Siden han kom til Guantanamo har Nabil blitt utsatt for alle grusomhetene i Gitmo-håndboka

John Grisham oppdaget forferdeligheter da Guantanamo-fanger spurte etter bøkene hans.

FORBANNET: Forfatter og advokat John Grisham har skrevet et lengre innlegg i New York Times og The Guardian der han forteller historien om en Guantanamofange. Historien omfatter tortur, mishandling og langvarig straff uten tiltale eller dom. Foto: AP / NTB Scanpix
FORBANNET: Forfatter og advokat John Grisham har skrevet et lengre innlegg i New York Times og The Guardian der han forteller historien om en Guantanamofange. Historien omfatter tortur, mishandling og langvarig straff uten tiltale eller dom. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Siden han kom til Guantanamo har Nabil blitt utsatt for alle grusomhetene i Gitmo-håndboka: Søvndeprivasjon, sansedeprivasjon, ekstreme temperaturer, langvarig isolasjon, mangel på sollys, ingen rekreasjon og begrenset helsetilbud.

For noen måneder siden fikk den amerikanske forfatteren og advokaten John Grisham høre at bøkene hans var blitt spurt etter blant fanger på Guantanamobasen på Cuba. Enkelte av bøkene hans ble også forbudte blant fangene, på grunn av «utillatelig innhold»

• OBS! Sterke bilder i videoen til høyre i saken!

Han ble nysgjerrig, og sporet opp en av fangene som hadde spurt etter bøkene: 34 år gamle Nabil Hadjarab fra Algerie.

Tortur
I et lengre innlegg i den britiske avisa The Guardian og i amerikanske New York Times forteller forfatteren og advokaten Hadjarabs historie, en historie som handler om tortur, mishandling og lang tid i fengsel uten dom.

I innlegget går han også til frontalangrep mot amerikanske myndigheter for hvordan de har behandlet, og fortsatt behandler, fanger ved den beryktede Guantanamo-basen på Cuba. 

Nabil Hadjarab
Grishams fortelling om Nabil Hadjarab er en dramatisk historie.

Nabil Hadjarab ble født i Algerie, men vokste opp i Frankrike. Han befant seg i Afghanistan den 11. september 2001. I kjølvannet av amerikanernes «krig mot terror» begynte ryktene å svirre om at Nordalliansen gikk til angrep mot, og drepte utenlandske arabere. Hadjarab forsøkte derfor å flykte fra Afghanistan over grensa til Pakistan.

Under flukten ble han skadet i et bombeangrep, og våknet opp på et sykehus i Jalalabad. Derfra ble han solgt til amerikanske styrker, som lette etter alle utenlandske arabere i Afghanistan.

Han ble fengslet i den beryktede Bagram-basen i Afghanistan. Der ble han sittende i flere måneder.

- Flere amerikanske forhørsledere fortalte han at han var et offer for misforstått identitet. Men USA hadde strenge regler for anholdte arabere. Alle skulle sendes til Guantanamo, skriver Grisham.

Tvangsforing
Hadjarab har nå sittet i 11 år i det beryktede fengselet i Guantanamobukta på Cuba uten tiltale eller dom. Flere ganger har han blitt lovet løslatelse, men det har enda latt vente på seg.

I løpet av de elleve årene har han blitt utsatt for grusom behandling: Søvndeprivasjon, sansedeprivasjon, ekstreme temperaturer, langvarig isolasjon, mangel på sollys, ingen rekreasjon og begrenset helsetilbud.

I februar deltok han i en sultestreik som fikk mye oppmerksomhet. Det var ikke den første sultestreiken på Guantanamo. Men ettersom Hadjarab og medfangene hans ble sykere, ble det tatt en avgjørelse om at han og mange andre fanger skulle brutalt tvangsfores.

Tvangsforing av fanger fåregår på grusomt vis, og har blitt forsøkt stoppet av det amerikanske sentatorer. Tidligere i sommer lot rapperen Yasiin Bey seg tvangsfore på samme måte som fangene i fengselet fores som en protest.

GUANTANAMO: Fengselet og marinebasen ligger på Cuba. Siden 2001 har det blitt dokumentert omfattende tortur i fengselet. Foto: NTB Scanpix
GUANTANAMO: Fengselet og marinebasen ligger på Cuba. Siden 2001 har det blitt dokumentert omfattende tortur i fengselet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klippet kan du se til høyre i saken. OBS! Sterke bilder!

I videoklippet av protesten mange synes det er vanskelig å se, kan man se rapperen gråte, og til slutt trygle helsepersonellet om å stoppe.

Rapperen holdt ut i fire minutter, før han måtte sette en strek for prosjektet.

- Innrøm feilen
Grisham avslutter det lange innlegget med å komme med en oppfordring til amerikanske myndigheter til å gjøre opp for seg.

- Først og fremst, innrøm feilen og beklag. For det andre, gi kompensesjon. Amerikanske skattebetalere har brukt to millioner dollar i året i elleve år for å holde Nabil på Gitmo. Gi han noen få tusen dollar for å få han tilbake på beina. For det tredje, press franskmennene til å la han komme hjem, skriver Grisham.

Obama
Et av Obamas sentrale valgkampløfter under presidentvalgkampen i 2008 var å få stengt det beryktede fengselet på Cuba. Siden krigen mot terror ble lansert av tidligere president George Bush har det blitt dokumentert omfattende tortur på basen.

Men Obama har enda ikke klart å stenge den beryktede leiren, til tross for flere forsøk.

- Guantanamo-leiren er ikke nødvendig for at USA skal forbli trygt. Den er dyr, den er ineffektiv, den skader vårt internasjonale omdømme. Den gjør antiterrorsamarbeid med andre land vanskeligere, og den er rekrutteringsverktøy for ekstremister. Den trenger å stenges, sa Obama på en pressekonferanse i mai.

TVANGSFORING: I en slik stol ble Nabil Hadjarab tvangsforet etter sultestreiken. Foto: AP / NTB Scanpix
TVANGSFORING: I en slik stol ble Nabil Hadjarab tvangsforet etter sultestreiken. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer