Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#Metoo i Norge

Siden i sommer har én av ti unge kvinner i norsk mediebransje opplevd trakassering

Ny undersøkelse viser at hver tiende kvinne mellom 18-30 år har opplevd å bli trakassert i jobbsammenheng det siste halve året.

#METOO: Den norske mediebransjen har gjennomført en undersøkelse om seksuell trakassering blant sine ansatte. Resultatene ble offentliggjort fredag formiddag, og viser blant annet at én av ti kvinner mellom 18-30 har opplevd trakassering de siste seks månedene. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix
#METOO: Den norske mediebransjen har gjennomført en undersøkelse om seksuell trakassering blant sine ansatte. Resultatene ble offentliggjort fredag formiddag, og viser blant annet at én av ti kvinner mellom 18-30 har opplevd trakassering de siste seks månedene. Foto: Fredrik Sandberg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 3,1 prosent av de ansatte i norsk mediebransje som har deltatt i undersøkelsen sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering i løpet av de siste seks månedene. Det tilsvarer 178 personer.

Av kvinnene mellom 18 og 30 år er det 11 prosent som sier de har blitt utsatt for seksuell trakassering i løpet av de siste seks månedene. Undersøkelsen viser også at medarbeidere opplever å bli trakassert i noe større grad enn ledere.

- Hver tiende unge kvinne sier de er utsatt for seksuell trakassering siden sommeren. Det er lett å tenke at 178 ikke er et stort tall, men det er det når det er skjedd det siste halve året. Dette skjer i redaksjonene nå. Det er grunn til å ta dette på alvor, sier leder for Norsk Journalistlag, Hege Iren Franzten.

- Urovekkende

Over 5700 mediefolk har svart på en undersøkelse om seksuell trakassering i den norske mediebransjen.

Målet med undersøkelsen er å kartlegge omfanget av seksuell trakassering og seksuelle overgrep i bransjen. Undersøkelsen kommer i kjølvannet av #metoo-kampanjen og TV 2-avsløringene.

- Det er urovekkende at 178 personer sier de har opplevd seksuell trakassering bare de siste seks månedene. Dette viser at det er behov for bedre varslingsrutiner, sier Hege Iren Frantzen på NJ sine hjemmesider.

Bak undersøkelsen står Fagpressen, Landslaget for Lokalaviser, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag. Resultatene ble presentert på en pressekonferanse i dag.

HVOR GÅR GRENSEN?: Det har gått mye i #metoo-statuser på Facebook. Og noen blant Amy, Jørgen og Cassandra har også gjort det samme. Én har også fått en telefon, og Cassandra ble plutselig klar over en kjip hendelse for lenge siden. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Av de spurte svarte totalt 28 prosent at de hadde blitt utsatt for uønsket atferd lenger tilbake i tid. Blant disse har tre av fire hendelser skjedd over fem år tilbake i tid. ​

Mest utsatt

Også midlertidlig ansatte og frilansere er spesielt utsatt. 7,5 prosent av de midlertidlig ansatte sier de har blitt seksuelt trakassert i jobbsammenheng de siste seks månedene.

På spørsmål om hvem som trakasserte, svarer nesten halvparten (42 prosent) at det var en kollega på arbeidsplassen, mens 22,5 prosent svarer at det var en leder som sto bak trakasseringen.

17 prosent av alle de som har svart på undersøkelsen sier de har blitt utsatt for kommentarer angående kropp, klesdrakt og livsstil eller andre kommentarer med seksuelt innhold minst én gang de siste seks månedene.

Dårlige varslingsrutiner

Videre viser undersøkelsen at det er dårlige varslingsrutiner for seksuell trakassering.

Bare 3 av 10 sier at de kjenner til bedriftens interne rutiner for å melde fra om trakassering. Og av de som sier de har opplevd trakassering, sier bare 16 prosent at de har meldt fra til sin arbeidsgiver om hva som har skjedd.

Av sakene som ble varslet om, svarer 42 prosent at det ble fulgt opp av ledelsen.

Av de mest alvorlige sakene som ble meldt fra om, ble litt over halvparten (55 %) fulgt opp videre. Det er rapportert om 22 alvorlige, innrapporterte hendelser i denne undersøkelsen.

Dagbladet oppdaterer saken.

MARKERING: Flere møtte opp for å støtte den norske «Me too»-kampanjen i Oslo. Video: NTB/Scanpix Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!