Debatt: Politikk

Siden regjeringen tiltrådte har arbeidsledigheten økt med om lag 30 prosent

På fire budsjetter har regjeringen kuttet skattene med nesten 25 milliarder kroner og økt avgiftene med over 3,3 milliarder kroner.

FORSKJELLENE ØKER: Med Erna Solberg (H) ved roret øker både inntektsforskjeller og antall fattige, skriver artikkelforfatteren. Bak lurer finansminister (Frp) Siv Jensen. Foto: Hans Arne Vedlog
FORSKJELLENE ØKER: Med Erna Solberg (H) ved roret øker både inntektsforskjeller og antall fattige, skriver artikkelforfatteren. Bak lurer finansminister (Frp) Siv Jensen. Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Meninger
UT MOT ERNA: Marianne Marthinsen (Ap).
UT MOT ERNA: Marianne Marthinsen (Ap). Vis mer

I mangel på politikk mot økende forskjeller, har regjeringen gjort det til sitt viktigste poeng at en fersk SSB-rapport som viser at forskjellene øker, også strekker seg tilbake til forrige regjeringsperiode. Etter å ha blitt redusert de første seks årene under forrige regjering, økte forskjellene noe fra 2011.

Med Erna Solberg ved roret øker både inntektsforskjeller og antall fattige, men i motsetning til forrige regjering har dagens tilsynelatende ingen ambisjoner om å bekjempe denne utviklingen. Dette var utgangspunktet for spørretimen som regjeringen nå trekker fram i sin særdeles passive fortelling om at ulikhetene ikke bare vokser med dagens regjering, men delvis også med den forrige. Det forteller skremmende mye om ambisjonsnivået.

Vi spurte statsrådene om de var bekymret for denne utviklingen, i så fall hvorfor de gjennom tre år har ført en politikk som forsterker ulikhetene, og pekte på tre viktige områder: arbeid, skatt og innretningen på statsbudsjettet.

1. Det viktigste økonomiske skillet går mellom dem som er innenfor og utenfor arbeidsmarkedet. Siden regjeringen tiltrådte har arbeidsledigheten økt med om lag 30 prosent. Andelen i arbeid er den laveste på 20 år. Det skapes nesten ikke jobber i privat sektor. Regjeringen har vært passive i møtet med ledighetsveksten. Dette bidrar til økte forskjeller.

2. På fire budsjetter har regjeringen kuttet skattene med nesten 25 milliarder kroner og økt avgiftene med over 3,3 milliarder kroner. Landets rikeste får 1800 kroner dagen i skattekutt, mens folk flest får en femmer. Dette bidrar til økte forskjeller.

3. Regjeringen har brukt statsbudsjettene til å kutte i barnetillegget for uføre, bilordningen for bevegelseshemmede, innføre skatt på sluttvederlag og fjerne feriepengene til de arbeidsløse. For neste år foreslår de kutt i støtte for multihandikappede, uføre og kronisk syke. Dette bidrar til økte forskjeller.

Vi lar oss ikke overraske. Høyresiden har aldri har vært særlig opptatte av forskjeller. Siv Jensen var forbilledlig klar i sine uttalelser før valget: «Det er ingen offentlig oppgave å utjevne forskjeller som skyldes at noen tjener mer, arver mer og eier mer enn andre».

Arbeiderpartiet har alltid jobbet for å redusere forskjeller både før og etter skatt, og av å sikre gode velferdsordninger som bidrar til å gi folk valgfrihet og like muligheter. Høyresidens løsninger skaper forskjellssamfunn som gir lavere produktivitet og omstillingsevne på sikt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.