- Siden Spielberg ikke har ringt, hvorfor ikke gi sjansen til en ung filmskaper?

Norsk 24-åring skal prøve å få filmindustrien til å spytte penger i Tom Egeland-film.

KRYSSER FINGRENE: Forfatter Tom Egeland (bildet) drømmer om å se en film eller tv-serie med sin arkeologhelt Bjørn Bæltø, og krysser fingerene for den norske filmskaperen David Berget - den siste i en rekke som prøver å utvikle film med figuren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRYSSER FINGRENE: Forfatter Tom Egeland (bildet) drømmer om å se en film eller tv-serie med sin arkeologhelt Bjørn Bæltø, og krysser fingerene for den norske filmskaperen David Berget - den siste i en rekke som prøver å utvikle film med figuren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag kom nyheten om at forfatter Tom Egeland (54) har solgt filmopsjonen til sitt litterære univers rundt figuren Bjørn Beltø.

Den 24 år gamle norske, Los Angeles-bosatte filmskaperen David B. Berget er mannen som nå skal stable på beina et filmatiseringsprosjekt basert på de fem romanene om den lysømfintlige arkeologen.

- Berget la fram spennende planer for hva han ville gjøre hvis Beltø-universet ble film. Jeg tenkte at siden Steven Spielberg ikke har ringt, hvorfor ikke gi sjansen til en ung og fremadstormende filmskaper, sier Egeland til Dagbladet.

Berget har utdannelse fra American Film Institute og har tidligere laget kortfilmen «The Fratres» (2011), kjendispsykologen Kristin Spitznogles filmdebut. Egeland understreker at det foreløpig er for tidlig å si om Beltø-bøkene faktisk blir dramtisert, enten det er i form av film eller tv-serie.

Solgt tidligere - For hver film eller tv-serie som kommer er det 99 som blir pitsjet, men aldri får finansieringen på plass. Men jeg elsker film og synes det er moro at en kreativ og dyktig filmsjaper med engasjement og entusiasme har trua på prosjektet. Jeg krysser fingrene for at dette blir noe av, sier han.

Å sitte på en filmopsjon innebærer at man i en gitt periode har rett til å planlegge en filmatisering og jobbe for å få noen til å spytte i penger. Først når Berget får finansieringen på plass, kan det bli aktuelt for ham å kjøpe selve rettighetene til Egelands bøker.

Opsjonen på Beltø-romanene er solgt flere ganger tidligere, og det har vært gjort forsøk på filmatiseringer i både Norge, Tyskland og England uten at de har endt med noen ordre fra et filmstudio eller tv-kanal.

Det ene prosjektet kom langt nok til å skrive om romanen «Sirkelens Ende» (2001) til tv-seriemanus, uten at noen av de store tv-kanalene beit på.

Krever ikke Depp Mange har påpekt de slående likhetene mellom «Sirkelens Ende» og multimillionselgeren «Da Vinci-koden» av Dan Brown, som kom ut to år seinere. Men Egeland tror ikke Brown-koplingen gir prosjektet særlig drahjelp i Bergets møter med potensielle investorer.

- Jeg tror nok Da Vinci-effekten har bleknet noe med årene. Jeg tror bøkenes annerledeshet er et bedre salgsargument. Bjørn Beltø er ikke detektiv, men arkeolog, og langt fra noen superhelt. Jeg har prøvd å skape en helt med lyter og særtrekk, sier Egeland.

- Har du i likhet med Jo Nesbø solgt opsjonen med klausul om å få vetorett på hvem som eventuelt skal regissere?

- Det hadde nok vært fristende å insistere på Spielberg, eller at Johnny Depp skal spille hovedrollen. Men jeg tror ikke mitt ord veier særlig tungt i en slik sammenheng, så nei. Som internasjonal superbestselger er Jo Nesbø i en posisjon der han selv kan legge premissene - det er ikke jeg, sier Egeland.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med David Berget i dag.

Dette er Bjørn Beltø

• Arkeolog, sosialt utfordret albino og hovedperson i fem spenningsbøker av Tom Egeland: «Sirkelens ende» (2001), «Paktens voktere» (2007), «Lucifers evangelium» (2009), «Nostradamus' testamente» (2012) og «Den 13. disippel» (2014)

• Den første boka fikk stor oppmerksomhet to år etter utgivelsen, da amerikanske Dan Brown fikk en enorm hit med «Da Vinci-koden», som hadde mange likheter.

• Beltø-bøkene, som ofte handler religiøse og mytiske mysterier fra fortida, er oversatt til 24 språk og har solgt svært godt i mange land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer