Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Milo Yiannopoulos:

Sier drapsmeldingene bare var en spøk, men han angrer ikke

- Jeg angrer ikke på noe jeg skrev, skriver den kontroversielle kommentatoren.

KONTROVERSIELL: Milo Yiannopoulos har mistet troverdigheten hos store deler av den amerikanske høyrefløyen, men har fortsatt en trofast tilhengerskare på nettet. Foto: NTB Scanpix.
KONTROVERSIELL: Milo Yiannopoulos har mistet troverdigheten hos store deler av den amerikanske høyrefløyen, men har fortsatt en trofast tilhengerskare på nettet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg gleder meg til dødsskvadronene begynner å plaffe ned journalister, skrev den omstridte britiske høyrekommentatoren Milo Yiannopoulos i private tekstmeldinger til journalister i avisene The Observer og The Daily Beast.

Dette melder The Independent.

Tekstmeldingen kom to dager før skyteepisoden i Annapolis, Maryland, hvor fem ansatte i avisa Capital Gazette omkom, og flere ble hardt skadd.

Ifølge Fortune, sier Yiannapoulos at «dødsskvadron-meldingen» er standardsvaret hans til journalister som ber ham om å uttale seg.

På sin Facebook-side bekrefter Yiannapoulos i et lengre innlegg at han sendte meldingen.

- Dere er i ferd med å se et skred av nyheter som hevder at jeg er ansvarlig for å oppfordre til drap på journalister, skriver han.

- Likene er så vidt blitt kalde, og venstrevridde journalister utnytter allerede dødsfallene for politisk vinning, fortsetter han.

- Jeg angrer ikke på noe jeg skrev, men som enhver normal person, er jeg selvfølgelig trist over å høre om de meningsløse dødsfallene.

«Troll»

- Jeg sendte en «trolle-melding» om «private dødsskvadroner» til noen få uvennlige journalister, mer eller mindre for å si «fuck off». Deretter publiserte de meldingen, og lot som de tok vitsen min som en «trussel», skriver Yiannapoulos videre i innlegget.

Han skriver at han deretter postet utvekslingen på Instagram for å gjøre narr av journalistene, og for å understreke at han spøkte.

Uttrykket «trolling» stammer fra Internett å betyr å tulle eller lure noen, gjerne i den hensikt å gjøre dem sinte. Et «troll» er en person som bedriver trolling, på nettet eller i virkeligheten.

Det er ikke første gang uttrykket dukker opp i forbindelse med briten - både The New Yorker og VICE har tidligere omtalt Yiannapoulos som et «troll».

Han avviser påstandene om at han oppfordret til vold, og anklager videre den amerikanske venstresiden for å stadig oppfordre til vold mot Trump-supportere, og for å slå politisk mynt på voldsepisoder.

- Dersom venstresiden virkelig var rystet over vold mot journalister, hadde de vist det etter Charlie Hebdo, skriver han videre, og viser til skyteepisoden mot satiremagasinet Charlie Hebdos lokaler i 2015, hvor 17 mennesker omkom.

- Det vet vi alle at de ikke gjorde.

Menighet

- Yiannapoulos er, og har alltid vært, en provokatør, sier kommentator i Minerva Jan Arild Snoen til Dagbladet.

- Han sier alltid hårreisende ting, som selv om de ikke er representative, er et tegn på at det finnes et rom for den type uttalelser i den amerikanske offentligheten. Nå har han stort sett mistet troverdigheten hos ytre høyre, men det er av andre grunner.

I februar i fjor mistet Yiannapoulos ifølge The New York Times jobben som skribent for nettstedet Breitbart, samt en lukrativ bokavtale, etter kontroversielle uttalelser om at 13-åringer burde kunne gi seksuelt samtykke.

- Organiserte grupper holder ham stort sett på avstand nå, men han har jo sin menighet. De mest ekstreme liker ham fordi du knapt finner noe mer politisk ukorrekt, så der har han et marked. Men det er et mye mer begrenset marked enn tidligere.

Snoen viser til at Yiannapoulos tidligere ofte ble invitert til debatter og for å holde foredrag. Dette tok slutt etter de kontroversielle uttalelsene.

Han tror bruken av uttrykk som «trolling» i det offentlige ordskiftet viser at det finnes et segment av befolkningen som i økende grad aksepterer denne typen ordbruk og forklaringer.

Pressefiendtlig klima

Snoen setter Yiannapoulos' retorikk i sammenheng med president Donald Trumps egne uttalelser om pressen.

- Selv om vi kan ikke tilskrive noe direkte ansvar for akkurat denne episoden til Trumps retorikk, er det i hvert fall helt klart at han skaper et klima for hat mot pressen, sier han.

Mye tyder på at den mistenkte skyteren, Jarrod Ramos (38), hadde et årelangt hatforhold til avisa Capital Gazette. Han kom med flere krasse uttalelser på nettstedet Twitter, og i 2012 saksøkte han avisa for ærekrenkelser. Søksmålet ble raskt avvist.