Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Sier du at Harry Hole ikke er en forfatter???!!!»

Bokhandlerkunder har fått sin egen humorbok.

HVEM VET? Er dette en bok om Steffen Kverneland, skrevet av Edvard, nei unnskyld, Einar Munch? Folk graver og spør og bokhandleren svarer.
HVEM VET? Er dette en bok om Steffen Kverneland, skrevet av Edvard, nei unnskyld, Einar Munch? Folk graver og spør og bokhandleren svarer. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall bøker som selges over disk er synkende. Bokhandelbransjen er i krise, dessuten eies de store kjedene av de store forlagene. Lett er det likevel ikke å tjene penger, !i hvert fall ikke ut fra en glød for boka.

Blant annet derfor er dagens butikker fylt opp av mye annet enn bøker; pyntegjenstander, skoleransler, servietter, lommelykter, armbåndsur, stearinlys, lamper, globuser, t-skjorter, leketøy; jeg har til og med funnet luksuriøse esker med sjokolade stående beleilig til ved kassaapparatet ved juletider.

Til tross for denne utviklingen fins det faktisk en og annen bok i bokhandelen. I disse mammutsalgtider flyter faktisk butikkene over av alle slags utgivelser. De beste bøkene blir gjerne igjen til slutt og ender opp med å bli solgt for nærmest latterlig lave priser. Så vær på vakt.

Men det fins bare noen ytterst få bokutsalg igjen som kan overraske. Når jeg oppsøker en bokhandel, er det ideelt sett ikke jeg som finner bøkene, det er de som finner meg.

Dette har jo først og fremst vært tilfellet i antikvariater; men også dem blir det færre og færre av. Utsalgene blir nedlagt og fortsetter sine liv som !nettbutikker.

En sjanger jeg alltid har likt, er såkalte bøker om bøker; skrevet av samlere, entusiaster, !historikere, bokbindere, antikvarer, designere, litteraturforskere, typografer — og selvsagt bokhandlere. I disse dager kommer boka «Selger dere strykejern? — og andre spørsmål fra bokhandelkunder» (Liv Forlag) av Stian Johansen.

Boka er full av merkelige henvendelser fra kunder, rapportert inn fra ivrige kolleger. Pussige ting og forunderlige samtaler, fjernt fra bokhandlerassistentens drøm om at jobben skulle bli en strøm av inspirerende, litterære samtaler ført med ivrige kunder.

«Har dere «Jenta som lekte med elgen»?» «Har dere «Uten en rød tråd»?» «Sier du at Harry Hole ikke er en forfatter???!!!» «I fjor kom det ut en bok med bilder av nordmenns penis. Nå er det kommet en bok med det motsatte. Har dere den?» «Jeg skal ha opptenningsbriketter!» «Pappa ønsker seg en bok om en mann som heter Kverneland. Den er tegnet av en mann som heter Erling Munch. Einar. Edvard! Noe sånt.»

Johansens forbilde er to boksuksesser på engelsk; «Weird Things Customers Say in Bookshops» og «More Weird Things Customers Say in Bookshops», begge skrevet av Jen Campbell, en skotsk bokhandler som også er kjent som poet og novelleforfatter («The Aeroplane Girl & Other Stories»). Kjent ble hun etter at den walisiske popgruppa Paper Aeroplanes trykte en av novellene hennes som bonus til en utgave av singelen «My First Love».

Unge Campbell er et eksempel på at det å selge bøker også skjuler en drøm om selv å bli forfatter. Hvordan blir man det? I et intervju på hjemmesidene til Paper Aeroplanes, sier hun det slik:

«Les les les. Kjøp bøker. Les dem, sluk dem, lev og pust den typen litteratur du har lyst til å skrive. Deretter: Skriv. Rediger det !og gjør det bedre. La det ligge. Gå tilbake til det og rediger det en gang til.»

Det kan med andre ord være mer å hente hos bokhandleren enn svar på spørsmål av typen: «Har dere syngende slips?» Selv om det dessverre er godt mulig at svaret er «Ja».

Hele Norges coronakart