FORTVILER: Medlemmer av Julia Tymosjenkos parti fortviler i det ukrainske parlamentet i formiddag. EPA/SERGEY DOLZHENKO Scanpix
FORTVILER: Medlemmer av Julia Tymosjenkos parti fortviler i det ukrainske parlamentet i formiddag. EPA/SERGEY DOLZHENKO ScanpixVis mer

Sier nei til å la Tymosjenko reise ut

Presidentens parti stemte nei.

Meninger

Det ukrainske parlamentet stemte i formiddag nei til et lovforslag som kunne åpnet for at den fengslede opposisjonslederen Julia Tymosjenko kunne får reise til Tyskland for å behandle sine ryggproblemer. Uten behandling risikerer hun å bli invalid.

Øst eller vest? Det ukrainske nei kan bety at Ukraina ikke får underskrive samarbeidsavtalen med EU i neste uke. EU har satt som forutsetning for å skrive under avtalen at Tymosjenko - som EU oppfatter som en politisk fange - slipper ut av landet.

- President Janukovitsj er personlig ansvarlig for å forhindre Ukraina fra å nærme seg Den europeiske union fordi Janukovitsj ikke ville stemme for loven, sier lederen for Tymosjenkos parti i det ukrainske parlamentet, Sejmen, Arsenij Jatsenjuk.

Det er politikk med store bokstaver som nå bedrives i den ukrainske hovedstaden. Skal Ukraina velge å lene seg mot EU, og mot Vesten? Eller skal Ukraina lene seg mot sin slaviske storebror Russland? Russland vil ha Ukraina med i en tollunion med Hviterussland, sentral-asiatiske og kaukasiske land, i et slags mini-sovjetunionen, og har lagt et betydelig press på Ukraina for å velge dem.

Men Janukovitsj har jobbet intenst for å få en avtale med EU, noe de fleste analytikere mener vil tjene landet både politisk og økonomisk. Dette er det eneste spørsmålet der regjeringen og opposisjonen i Ukraina er enige.

Spørsmålet om vest eller øst har ridd Ukraina i sin korte historie som selvstendig stat siden 1992, og i de mange hundre årene landet var en delvis frivillig og delvis ufrivillig del av Russland.

Dype motsetninger EU-diplomater har de siste ukene og dagene kommet i flokk til den ukrainske hovedstaden Kiev for å overtale Ukraina til å få en avtale med Janukovitsj om sin politiske erkerival Tymosjenko. Janukovitsj har sagt at han vil kunne signere en lov som gjør at Tymosjenko kan reise til Tyskland for behandling, men at han ikke vil benåde henne.

Det er under et EU-toppmøte i den litauiske hovedstaden Vilnius i neste uke handelsavtalen med Ukraina etter planen skal underskrives. Sammen med underskriften venter det euro og europeiske investeringer.

Men det er dype personlige og kulturelle motsetninger mellom Janukovitsj og Tymosjenko som ligger bak det som nå skjer i Ukraina. Janukovitsj forfalsket presidentvalget i 2004, og det var Tymosjenko som organiserte Den oransje revolusjonen, som til slutt gjorde at det ble arrangert et omvalg som Janukovitsj tapte.

Reiseforbud? Men etter intern krig og krangel blant de oransje var folket så lei at Janukovitsj til tross for valgfusket i 2004 ble valgt til president i 2010. I 2011 ble Tymosjenko arrestert og dømt til fengsel i sju år for å ha kjøpt gass av Russland da hun var statsminister i 2009, til en pris som Janukovitsj mente var for høy. Hun er ikke beskyldt - eller dømt - for å ha stukket penger i egen lomme. Saken framstår som en fabrikkert prosess mot en politisk motstander som presidenten gjerne vil bli kvitt. Derfor er også spørsmålet om benådning så vanskelig for Janukovitsj.

Konfrontasjonen er nå total i Ukraina. Under parlamentsmøtet i formiddag foreslo lederen for det andre store opposisjonspartiet, Udar, tungvektsverdensmesteren i boksing Vitalij Klitsjko, at EU innfører innreiseforbud for de parlamentarikerne som stemte mot å gi Tymosjenko mulighet til å forlate landet.

Siste ord er nødvendigvis ikke sagt i dette dramaet. Det er ennå ei uke til toppmøtet i Vilnius, og diplomater jobber på spreng for å få en løsning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.