Sier nei til avismoms

Arbeiderpartiet vil ha permanent momsfritak for aviser. - Uten en kritisk presse vil samfunnet ramle sammen, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet.

På landsmøtet til Norsk Journalistlag i Sandefjord sa Ingebrigtsen i går at Arbeiderpartiet ønsker en avklaring for framtida i forhold til moms på aviser.

- Vi vil ha permanent momsfritak. Dette skal vi legge fram for Stortinget til høsten i Arbeiderpartiets mediemelding, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Trenger aviser

Han hevder at Arbeiderpartiets politikk er mer medievennlig enn den forrige regjeringens. Arbeiderpartiet har økt pressestøtten fra 165 millioner til 180 millioner. Avismoms er det leserne som må betale. Innføring av moms på aviser vil gi inntekter til staten på 1,5 milliarder kroner.

- Vi trenger avisene mer og mer, sier Ingebrigtsen, som ikke kan garantere at forslaget får flertall på Stortinget.

Partiets mediemelding vil også avklare om ukepressen skal slippe moms.

- Det er en vesentlig forskjell mellom ukeblader og aviser.

Ukepressen har lenge kjempet for at også avisene skal momsbelegges. Nylig fikk de avslag i sin klage til det europeiske konkurransetilsynet ESA i Brussel.

Gledelig

Ingebrigtsen sier også at regjeringen ønsker å lovfeste Redaktørplakaten, som er lesernes garanti for en fri og uavhengig presse.

- Det er viktig for oss å styrke redaktørenes frihet, særlig i forhold til nye eiere uten medietradisjon.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er glad for gårsdagens avklaring.

- Det frie ord må ikke momsbelegges, og det er viktig å opprette pressestøtten. En lovfesting av Redaktørplakaten styrker prinsippet om en fri og uavhengig avis, sier Kokkvold.