FORTSATT FASTPRIS: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener fastpris på bøker styrker norsk litteratur, språk og kultur. Foto: Scanpix
FORTSATT FASTPRIS: Kulturminister Anniken Huitfeldt mener fastpris på bøker styrker norsk litteratur, språk og kultur. Foto: ScanpixVis mer

Sier nei til billigere bøker

Bokselgerne får fortsatt ikke ta den prisen de vil for skjønnlitteratur og sakprosa.

||| Kulturminister Anniken Huitfeldt har i dag bestemt at hun vil videreføre fastprisen i dagens Bokavtale i fire nye år.

Dermed får norske forlag fortsatt bestemme utsalgsprisen på sine bøker i en gitt periode. Verken bokhandler, kiosker eller dagligvarebutikker kan selge bøkene til en lavere pris - selv om de måtte ønske det.

- Vi mener at fastprisen på skjønnlitteratur og sakprosa fremmer litterær bredde, sier Huitfeldt.

Poenget er blant annet at fastpris på bestselgere finansierer utgivelse av flere og mindre salgbare titler. 

Sterkt press
Men den siste tiden har fastprisen vært under sterkt press, og Konkurrasetilsynet har ment at ordningen bør kasseres.

Nå vil altså kulturministeren at bokbransjen forsatt skal få dispensasjon fra loven mot kartellvirksomhet og ulovlig prissammarbeid.  Huitfeldt mener fastprisordningen er et viktig kulturpolitisk virkemiddel for utvikling og styrking av norsk språk.

Dagbladet spurte Huitfeldt om ikke lav pris på bøker også er et viktig virkemiddel for å få folk til å lese mer.

- Jeg er ikke sikker på at denne ordningen fører til høyere priser på bøker. Det går også nå kort tid før bøkene kommer i billigere pockeutgaver, sier kulturministeren.

Fastprisen er en del av Bokavtalen mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, og sistnevntes leder Randi Øgrey mener leserne ikke krever billigere bøker.

- Folk synes ikke bøker er dyrt, sier Øgrey og viser til undersøkelser.   

- Best for forlagene
Her i Dagbladet har kommentator Andreas Wiese synliggjort svakhetene ved ordningen som kulturministeren vil videreføre. Han peker på at fastpris skulle være bra for bøker og lesere, men er best for forlagene:

«I dag har bøker fastpris fram til 1. mai året etter utgivelsen. Kommer boka ut i januar betyr det 16 måneder, kommer den ut i desember er perioden bare fire måneder. Den nye avtalen har gjort det dramatisk mye vanskeligere å være bokklubb. Men den har også gjort det mye hyggeligere for forlagene å eie egne bokhandler. Det er Gyldendal som eier Ark-bokhandlene, det er Aschehoug som eier Norli og det er Cappelen-Damm som eier Tanum, og nei, det er ikke tilfeldig», skrev Wiese 10. juni.

- En trist dag
Flere kritiske røster har også hevdet at fastprisordningen gjør tilværelsen vanskelig for de små forlagene. Forlegger Arve Juritzen sier til Dagbladet at han er svært misfornøyd med kulturminister Anniken Huitfeldt.

GLEDER FORLAGENE: Anniken Huitfeldt. Foto: Nina Hansen
GLEDER FORLAGENE: Anniken Huitfeldt. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Dette er en trist dag for de små forlagene. Her kan altså de tre store forlagene diktere pris for bokutgivelser. Ikke i noen andre bransjer tillates dette, sier Juritzen.

- Men mest av alt er dette trist for leserne som fortsatt må leve med Europas høyeste bokpriser, sier Juritzen.

Geir Berdahl, sjef i Forleggerforeningen, er likevel lettet over kulturministerens ja til fortsatt fastpris:

- Jeg er lettet over at det fortsetter slik det er nå. Alle endringer vil kunne kommersialisere bransjen ytterligere, sier Oktober-forleggeren.

I bytte for fortsatt fastpris må forlagene nå imidlertid tilby flere abonnementsordninger til bokhandlerne. Disse ordningene trådte allerede i kraft i fjor, og betyr blant annet at all ny skjønnlitteratur på Kulturrådets innkjøpsliste, blir spredd til 490 norske bokhandlere. Tar bokhandlerne i mot 500 nye titler, får de en rabatt på mellom 70 og 72 prosent.