Sier nei til det meste

LOS ANGELES (Dagbladet): Skuespilleren Jean Reno takket nei til «Matrix» for barnas skyld. Heretter er det alltid familien som kommer først for 51-åringen som nå vekker oppsikt med det dystre alpedramaet «De røde elvene».

- Jeg sier «nei» til det meste, men det er vanskelig. Samtidig har jeg sett nok av folk som gjør en film bare for pengene, og som forsøker å døyve lidelsene etterpå med alkohol eller narkotika.

Det sier Jean Reno, eller Juan Moreno, som hans spanske foreldre døpte ham før han gjorde franskmann av seg og ble en av de mest markante skuespillerne i Frankrike.

Familien foran alt

Han snakker av bitter erfaring. Han har et havarert ekteskap med to barn bak seg, og vil aldri gå på akkord med seg selv og familien igjen.

- Det er ikke verdt å være med på for mye. Du mister fort deg sjøl når du holder på slik, sier Reno til Dagbladet. Han er blant annet kjent fra «Godzilla», «The Big Blue», «Nikita», «Mission: Impossible» og «French Kiss». Nå er han aktuell i «De røde elvene», der selv fransk film har «tatt en Hollywood».

I «De røde elvene», som har fått høyst blandet mottakelse i Norge, spiller Reno den legendariske kriminalteknikeren Pierre Niemans, som etterforsker et rituelt drap i de forblåste Alpene. Det lemlestede liket av en ansatt ved en privat eliteskole er funnet kvalt og hengt - med hendene kuttet av og øynene fjernet. Obduksjonen viser at dette ble gjort mens offeret fremdeles var i live.

Filmen er basert på den langt mer blodige novellen av Jean-Christophe Grangé og regissert av Mathieu Kassovitz, og har gjort nærmest rent bord på kinoene i Frankrike, Italia og Tyskland. I Japan spilte filmen inn ikke mindre enn 14 millioner dollar.

Feil utvikling

- For meg har filmen et budskap som går på at vi ikke skal tukle med mennesket, forsøke å manipulere gener og få blå øyne til å bli brune og slike ting, sier Reno. Han synes utviklingen i forhold til kloning av mennesker og dyr er vanvittig. Mens hans far syntes han ga ham en dårlig verden å vokse opp i, mener Reno at han gir sine barn en enda verre.

- Men det er alltid en pervers effekt av framskrittene. Lover må erstattes av nye lover for å holde tritt med utviklingen. Vi mennesker streber hele tida etter det perfekte, og det er jo derfor vi tror på Gud.

- Tror du på Gud?

- Selvsagt.

FAMILIEN VIKTIGST: Den franske skuespilleren Jean Reno er aktuell på norske kinoer som barsk politimann i «De røde elvene», som ble slaktet av Dagbladets kritiker.Foto: SCANPIX