Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

#metoo

Sier unnskyld etter utskjelt anti #metoo-opprop, men ikke til alle

Står for brevet som ble trykket i Le Monde.

- UNNSKYLD: Den franske skuspilleren Catherine Deneuve mener seg misforstått etter oppropet forrige uke. Foto: NTB Scanpix
- UNNSKYLD: Den franske skuspilleren Catherine Deneuve mener seg misforstått etter oppropet forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespiller Catherine Deneuve (74) sier unnskyld til ofre for seksuelle overgrep dersom noen er såret eller støtt etter at hun tok del i et kollektivt kronikkopprop i den franske storavisa Le Monde, melder The Guardian.

Over 100 kvinner innen landets underholdningsbransje, kulturliv og akademia gikk forrige uke hardt ut mot #metoo-bevegelsen og mente den bidro til heksejakt på menn.

Skuespilleren står fortsatt for meningsinnholdet i brevet, sier hun, men går ut med en ny kommentar etter at flere kvinner som skrev under det samme brevet har begynt å uttale seg på egen hånd i media. Samtidig avviser hun de mange uønskede tilbakemeldingene fra «konservative, tradisjonalister og rasister».

- Jeg skrev under på oppropet fordi jeg er i mot lynsjingen av menn beskyldt for upassende oppførsel i media, men nå er det nødvendig å gå ut offentlig igjen å understreke at jeg ikke er enig i hvordan enkelte har tatt seg frihet til å utvide brevets meningsinnhold i media. De ødelegger beskjeden vi ønsket å gi, skriver Deneuve i en kronikk i Libération,

Blant annet refererer hun til en tidligere radiovert, Brigitte Lahaie, som under en opphetet debatt på kanalen BFMTV uttalte at «kvinner kan oppnå orgasme under voldtekt», skriver The Guardian.

- Dette er verre enn å spytte i ansiktene på dem som har opplevd voldtekt. Ikke bare kan det gi et inntrykk til feil personer av at voldtekt «ikke er så farlig», men når du skriver under på et manifest som gjelder flere enn deg selv, må du unngå å dra dem med inn i din verbale inkontinens. Det er uverdig. Ingenting i teksten kan leses som at overgrep er bra, da ville jeg ikke skrevet under, hevder Deneuve.

I kronikken minner skuespilleren alle som tviler på hennes feministiske standpunkter og kvinnekamps-CV på at hun var en av 343 kvinner som i 1971 signerte en erklæring på at de hadde gjennomført ulovlig abort. Sammen med blant annet feministen, aktivisten og forfatteren Simone de Beauvoir.

- Jeg er en fri kvinne og fortsetter å være det. Jeg hyller alle kvinnelige ofre for motbydelige handlinger som føler seg angrepet av oppropet i Le Monde. Det er til dem, og bare til dem, jeg sier unnskyld, skriver Deneuve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!