Sigaretter, løgn og promoskiver

Musikkanmeldere bytter gratis plater i sigaretter og beskylder plateselskapssjefer for å bytte skiver inn i Hi-Fi-utstyr.

En real offentlig skittentøykasting er i ferd med å ta form på nettsidene til norsk musikkinformasjons nettavis, Ballade.no. Både anmeldere og ansatte i plateselskapene beskyldes for å handle ulovlig med plater de har fått gratis.

Slakt av plater er i ferd med å få en helt ny betydning. Hør bare hva Audun Vinger i Natt og Dag sier om en høyt oppe i platebransjen.

- Vedkommende går til pakistaneren på hjørnet, og bytter plater mot kjøtt, grønnsaker og andre dagligvarer, sier Vinger til Ballade.no.

Og legger til at når han jobbet i platebutikk på 90-tallet, brukte han store deler av arbeidsdagen til å ta imot plater som folk i plateselskapene byttet.

Thomas Strzelezki som anmelder plater for Dagbladet er ikke snauere. Han videreformidler følgende:

- Hva faen skal jeg ellers gjøre med alle søpleskivene mine hvis jeg ikke kan bytte dem inn? Når jeg også hører at folk høyt oppe i plateselskapene kommer med en kasse CDer til Akers Mic rundt juletider - og går ut igjen med en DVD-spiller under armen - har jeg ikke veldig dårlig samvittighet, skriver nettavisa.

Han mener det er uproblematisk at journalister bytter inn platene de har fått fra selskapene.

Markedsansvarlig i Universal Music, Harald Tømte, er mildt sagt uenig.

- Dette er tillitsbrudd og tyveri, sier han.

Ballade.no gjør også sitt for å få fart på debatten. For egen regning legger de til:

Ballade sitter med sikre bekreftelser på at det ikke bare er bruktbutikkene som videreformidler merkede promoplater. Vanlige platebutikker tar også ofte imot disse CDene i bytte mot andre varer.

Plateselskapet Voices of Wonder bekrefter historien:

- Vi fikk en henvendelde fra Platekompaniet for en stund siden, angående journalister som hadde ønsket å bytte inn kliss nye promoplater i sigaretter. Jeg har forståellse for at skribenter, som fort sitter med enorme mengder plater, gjør en utrenskning iblant, og bytter inn disse for å utvide sin egen musikalske kompetanse. Men det er fryktelig trist når platebutikkene melder at de ikke trenger å ta inn nye skiver fra oss, fordi de allerede har fått inn eksemplarer annensteds fra. Da taper vi penger, og artistenes arbeid undergraves, sier han i en annen artikkelen i serien.

Vi tviler på at det blir den siste.

<B>PLATER:</B> Anmeldere og ansatte i plateselskaper får gratis plater. Noen bruker de til å kjøpe kjøtt, røyk eller stereoanlegg.