Sigbjørn surrer i klimadebatten

Det er trist at Sigbjørn Johnsen sliter med virkelighetsorienteringen på et så viktig fagfelt.

SLITER: Det er trist at Sigbjørn sliter med virkelighetsorienteringen på et så viktig fagfelt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jaques Hvistendahl
SLITER: Det er trist at Sigbjørn sliter med virkelighetsorienteringen på et så viktig fagfelt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jaques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et Klimatiltaksfond vil være det viktigste virkemiddel i norsk klimapolitikk frem til vi er i en situasjon der vi får på plass en felles og global prising av CO2. Det mener fremtredende forskere og miljøbevegelsen, det mener fagbevegelsen, det mener store deler av norsk næringsliv, herunder hele NHO-fellesskapet.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er av en annen oppfatning. Ut i fra en misforstått og uberettiget bekymring for hvordan det i så fall skal gå med Pensjonsfond Utland.

Det er kanskje Ikke overraskende at finansministeren inntar denne holdning. Hans departement var som kjent imot svovelfondet og NOx-fondet, to andre av de få miljøfaglige suksesser Norge har å vise til.

Like fullt er det trist at Sigbjørn sliter med virkelighetsorienteringen på et så viktig fagfelt. Det er jo nettopp han som ofte fremholder at det er «arbeidet vi lever av». Med et slikt utgangspunkt; hva kan da være bedre enn et norsk Klimatiltaksfond, som sikrer arbeidsplasser i norsk eksportindustri, basert på tiltak som reduserer utslippene av klimagasser?

Min påstand er at et Klimatiltaksfond vil gi dobbel gevinst for de generasjoner som skal utvikle sin egen fremtid de neste 100 årene og videre fremover. Et slikt tiltak vil nemlig sikre at Norge raskere bidrar til å demonstrere og dermed kommersialisere ny og klimavennlig teknologi, som verden sårt trenger. I sum: Tiltak basert på de beste intensjoner om solidaritet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer